•  
  •  
  •  

Az idei évi költségvetésben az Önkormányzat 20 millió forintot különített el HPV elleni védőoltás céljából. Az oltóprogram célja, hogy újpesti fiatalok védettséget kapjanak a HPV vírus ellen, melynek a kutatások szerint a méhnyakrák kialakulásában van szerepe.

Mit mond a szakember?
 
A védőoltás jelentőségét a Görgey úti szakrendelő nőgyógyász-szakorvosa, Dr. Afaneh Mohamed adjunktus is kihangsúlyozta.
– Fontosnak tartom a megfelelő időben beadott védőoltást, egyrészt a méhnyakrák megelőzése miatt, másrészt azért is, mert a mai tinédzser lányok közül sokan korán kezdenek nemi életet élni. A klinikai vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az oltás majdnem teljes védettséget nyújt a HPV-vírussal szemben, de a hosszú távú, igazi védelmet az oltás, és a rendszeres szűrővizsgálat adja. A védőoltást három részletben, pár hét elteltével kapják meg a páciensek, amely az antitestek erősítése miatt szükséges. Fontos elmondanom, hogy akkor sem szabad a rendszeres szűrővizsgálatokat elhanyagolni, ha már megkaptuk a vakcinát.
– A védőoltást 25 éves korig ajánlják a szakemberek. Miért?
– Egyrészt azért, mert ekkoriban már felnőtt nőkről beszélünk, akik feltételezhetően rendszeres szűrővizsgálaton is részt vesznek. Másrészt a tinédzserkorban, a szexuális élet kezdete előtt a leghatékonyabb a védelem kialakulása, hiszen a rendszeres nemi élet során az idősebb hölgyek valamilyen formában már találkozhattak a vírussal. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kérésre ne adnánk be az oltást az idősebb pácienseinknek, ilyen esettel is találkoztam már. Tudni kell, hogy a HPV-vírus jelenléte gyakran semmilyen problémát nem okoz, és a rák kialakulását közvetlenül nem jelenti. A tartósan fennálló fertőzés azonban megnöveli a méhnyakrák kockázatát.
– Hogyan lehetne a fiatalok körében népszerűsíteni az oltást?
– Nagyon fontos ez a kérdés. A fiatalok és természetesen a szülők tájékoztatásával. Jó volna egy olyan iskolai program, ahol szakorvosok előadást tartanának az oltásról és magáról a HPV-vírusról. Tájékoztatni kell a fiatalokat a betegségekről, a felelősségteljes gondolkodásról, és önmaguk gondoskodásáról, melynek egyik legfontosabb eleme a megelőzés. Támogatom az önkormányzat kezdeményezését, és örülök a döntésnek is, remélhetőleg sokan élni tudnak ezzel a lehetőséggel.
 

Második leggyakoribb rosszindulatú daganat

Statisztika
 
A nők második leggyakoribb rosszindulatú daganata a méhnyakrák, ami globális szinten minden évben csaknem 500 000 nőt érint és 270 000 halálos áldozatot követel. Magyarországon évente 1200 nőnél ismerik fel a méhnyakrákot, és e betegség következtében közel 500 aktív korú nő hal meg, ami sajnálatos módon háromszor magasabb az EU-15 államok átlagánál.
A méhnyakrákot a humán papillómavírus (HPV) bizonyos típusai okozzák. A HPV összefüggésbe hozható több más helyen kialakuló daganattal is, így a hüvelyrákkal, a szeméremtest-rákkal, valamint a légzést megnehezítő felső légúti szemölcsökkel és a nemi szervi szemölcsökkel. (Forrás: www.hpvinfo.hu)
 
Ön részt venne a programban?
 
Katáné Sokhegyi Márta levélben kereste meg szerkesztőségünket a téma kapcsán.
– Nagyon örülök a döntésnek, hiszen a rák komoly betegség, és a gyermekek megvédése a szülők kötelessége. A HPV-vírus elleni oltás kiváló, de hamar elmúló lehetőség, hiszen a megfelelő időben kell beadni a fiataloknak. Lányom idén júniusban lesz 14 éves, nálunk is aktuálissá vált a vakcina beadatása. Tájékozódtam az interneten, felvilágosítást kaptam a szakorvosoktól, és tudom, hogy ez nem kevés pénzbe kerülne számunkra. Úgy gondolom, szomorú, hogy a pillanatnyi anyagi helyzet, vagy a lakóhely határozza meg, hogy mely gyermek részesülhet az oltás nyújtotta védelemben. Sok családnak biztosan nem, vagy nagyon nehezen fér bele a költségvetésébe a 90,000 Ft-os oltás, szomorú volna emiatt lemaradniuk erről a lehetőségről. Lányom a XIII. kerületben tanul, osztálytársainak az ottani önkormányzat finanszírozta a védőoltást. Mivel az újpesti önkormányzatot család- és gyerekcentrikus önkormányzatnak ismertem meg, ugyanakkor sejtettem azt is, hogy egy ilyen akció a kerületnek is anyagi megterhelést jelenthet, nagyon örülök a testület döntésének, remélem, hamarosan az újpesti fiatalok is védetté válhatnak a vírus ellen.
 
Szaniszló Vivien 16 éves lesz idén, a HPV-vírus elleni oltást tavaly kapta meg.
– Anyukámmal utánanéztünk az interneten, tájékoztatást kértünk az orvosunktól is, és a hallottakat átgondolva döntöttünk az oltás mellett. Ugyanígy döntött jó pár barátnőm, ismerősöm is. Én is fontosnak tartom a megelőzést, hiszen anyukámnál látom, hogy rendszeresen jár szűrővizsgálatra, valószínűleg, ha neki lett volna lehetősége annak idején, ő is beoltatta volna magát. Mindketten úgy éreztük, időben kell megkapnom a vakcinát annak érdekében, hogy a későbbiekben ne legyen semmi problémám. Abban biztos vagyok, ha a családok önkormányzati támogatást kapnak, még többen élni fognak ezzel a lehetőséggel. 
 
 
Táblázat: A méhnyakrák megelőzésének módszerei
1. Nőgyógyászati szűrővizsgálat (hüvelykenet)
2. HPV-fertőzés kockázatának csökkentése felelős szexuális viselkedéssel
3. HPV elleni védőoltás:
HPV 16/18 ellen
HPV 6/11/16/18 ellen
Kivédhető betegségek
  • Méhnyakrák és az azt megelőző elváltozások
  • Méhnyakrák és az azt megelőző elváltozások
  • Szeméremtestrákot megelőző elváltozások
  • Nemi szervi szemölcsök
Oltható korosztály
10–25 éves
9–26 éves
Alkalmazás
Vállizomba 3 adag 6 hónapon belül
(az 1–2. adag között 1 hónap, a 2–3. között 5 hónap)
Váll- vagy combizomba 3 adag 1 éven belül
(az 1–2. adag között min. 1 hónap, a 2–3. között min. 3 hónap