•  
  •  
  •  

Déri Tibor szerint az újabb elvonás még súlyosabb helyzetet teremt. Karácsony Gergely szerint ez a lépés az önkormányzatiság kivégzése.

Nem fogta vissza magát Déri Tibor, kerületünk polgármestere, miután ő is élőben követte Orbán Viktor miniszterelnök mai bejelentését. Újpest vezetője szerint a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának megfelezése újabb súlyos terhet ró az önkormányzatokra.

„Ezzel Újpest újabb milliárdoktól esik el, újabb több ezer millió forintot vesznek el az újpestiektől, az értünk és gyermekeinkért dolgozó óvodapedagógusoktól, kisgyermeknevelőktől, a kerület nyugdíjasaitól, sportolóktól, egyházaktól, és mindenkitől, akik igénybe veszik Újpest útjait, járdáit, közterületeit”

-fogalmazott bejegyzésében Déri Tibor.

A polgármester szerint ezek után az is kétséges, lehet-e bízni a kormány jóindulatában, és nagyon kíváncsian várják az „áttekintés” eredményeit.

A miniszterelnök bejelentésére Karácsony Gergely főpolgármester is reagált Facebook-oldalán. Karácsony szerint a kormányfő állításával ellentétben a vállalkozásoknak nem jelent érdemi segítséget a kkv-k iparűzési adójának felére csökkentése.

“Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését. Az iparűzési adó harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja. A megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. A vállalkozásoknak ez nem jelent érdemi segítséget, hiszen az adó mértéke meglehetősen alacsony és egyébként is bevétel alapján kell fizetni: aki bajban van, eleve kevesebbet fizet. Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak”

– írta posztjában a főpolgármester.

 

, , ,