Kiállítás, emléktábla-avatás és kerti parti a műsorban

  •  
  •  
  •  

2010 júniusában immáron 125 éves lesz az UTE. Kerületünk legnagyobb és legnevesebb sportegyesülete méltóan kívánja megünnepelni alapításának születésnapját. Nem titok, hogy kiállítást terveznek, emléktábla-avatásra is sor kerül, valamint a Megyeri úton, a sportpályán, azon a bizonyos napon, június 18-án egy kerti part keretében emlékeznek és ünneplik a vendégek szeretett klubjuknak, az UTE-nak tiszteletet parancsoló 125. születésnapját. A készületekről Őze István klubigazgatóval beszélgettünk.

– Százhuszonöt év nagy idő. Gondolja, sikerül úgy megemlékezni az elmúlt időről, hogy arra mindenki jó szívvel emlékezzen később is? – kérdeztük Őze Istvánt.
– Meggyőződésem, hogy nem lesz probléma. Az egyesületben még sokan emlékeznek arra, hogy miképpen ünnepeltül a klub születésének napját öt esztendővel ezelőtt. Akkor nagy sikert aratott a próbálkozásunk, s biztos vagyok abban, hogy idén sem vallunk szégyent.
– Mivel készülnek?
– Három esemény köré fűzzük az ünnepet, amelyeket nagy gonddal készítünk elő válaszolt az igazgató. – Mivel nem titkosak a rendezvényeink, ezért szívesen elárulok néhány dolgot. Az első, amelyhez segítséget is kérünk az újpesti szurkolóktól, régi sportolóinktól vagy éppen a gyűjtőktől, nos az a májusban nyíló kiállításunk lesz. A Sportmúzeumban méltó helye lesz az anyagnak, megígérték, hogy az év kiállításával rukkolnak elő a múzeum munkatársai. Ehhez azonban rengeteg kézzel fogható, régi relikvia szükséges.
– Például?
– Nem kifejezetten a díjakra helyezzük a hangsúlyt. Inkább keressük és várjuk azoknak a jelentkezését akiknek a tulajdonában van olyan régi tárgy, sporteszköz, felszerelés, focicsukát, fűzőslabdát, meccsjegy és sorolhatnám még hosszan, amelyek az UTE és az Újpesti Dózsa Sport Club történetéhez köthetők. Természetesen várjuk egykori futballistánk, Fekete Laci Ezüstcipőjét is, vagy éppen valamelyik olimpiai bajnokunk – szerencsére akad belőlük szép számmal – győztes mezét esetleg aranyérmét. Ígérhetem, hogy vigyázunk az értékekre, amelyeket körülbelül hat-hét hónapig őrzik majd a Sportmúzeum tárlóiban. Mivel nem.mindenki tudja,hogy hol a múzeum, segítünk: a Stadionok Metró megálló közelében, a Sport Agora kiállító termében.
– Mi lesz a másik nagy esemény?
– Emléktáblát avatunk június 16.-án az UTE megalakulásának helyszínén, az egykori, újpesti „piactéri” iskolánál.Külön köszönet az újpesti önkormányzatnak, hiszen rengeteget segítettek a nyomozásban, és így minden valószínűség szerint megleltük az igazi helyet, ahol az egyesület alapjait lerakták az elődök. Remélhetőleg az avatás tervezett időpontjáig megkapjuk az engedélyt arra, hogy egy márvány táblát helyezhessünk el az épület falán, amely előtt a későbbiekben is lehet emlékezni az egyesületünkre.
– A kiállítás és az emléktábla hosszabb ideig lesz látható. Akad viszont egy olyan esemény, amelyből csak egy lesz a tervek szerint. Hallhatunk erről is valamit?
– Öt évvel ezelőtt nagyon jó volt látni,hogy mennyien kötődnek az UTE-hez. Régi sportolóink, szurkolók, gyerekek, férfiak és nők egyaránt velünk ünnepeltek, s remélem idén is sokan elfogadják a meghívásunkat a születésnapi kerti partinkra. Várjuk a régi pályamunkásokat, a szertárosokat, a jegyszedőket, a cipészeket, a portásokat, az egykor volt vezetőket, sportolókat, a bajnokokat és azokat akik lila-fehérben hajtottak az Újpest sikereiért. És,természetesen az újpesti szurkolókra is számítunk.
– Zsebbe vágó kérdés következik. Fizetni kell a rendezvényeken?
– Terveink szerint a rendezvényeink ingyenesek lesznek. De, amennyiben valakinek módjában áll segíteni az UTE utánpótlását, akkor az: UTE az Utánpótlásért Alapítvány, számlaszám: 10918001-00000032-41990000 megteheti.A legkisebb összeg is sokat segíthet az utánpótlás nevelés életben tartásában mondta Őze István.
 
Felhívás
 
2010 május elején nyílik a Sportmúzeummal közös kiállításunk, melynek anyaggyűjtéséhez Újpest lakosságának segítségét is kernénk. Kérjük az Újpesti Napló olvasóit, hogy amennyiben a 125 éves egyesületünk történetéhez kapcsolható régi tárgyakkal – elsősorban régi sporteszközök, meccsjegyek, felszerelések, bérletek, plakátok, jegyzőkönyvek, igazolványok – rendelkeznek, és azt a kiállításunk időtartamára kölcsön adnák a Sportmúzeumnak, jelezzék egyesületünknél.
Posta címünk: 1044 Bp. Megyeri út 13
e-mail: ute1885 @t-online.hu
telefon: 9-12óráig: 06-1-272 1 272
Segítségüket előre is megköszönve:
Őze István klubigazgató