Kiegészítenék az ÖKO-programot

  •  
  •  
  •  

Az Ügető utca 1-9 szám alatti lakóközösség felismerte az ÖKO-program nyújtotta lehetőségeket és szívesen csatlakoznának más hasonló programhoz. Dr. Trippon Norbert alpolgármester is úgy véli, hogy Újpesten van igény az ilyen jellegű kezdeményezésekre, ezért, mint mondta az a cél, hogy egy nagyszabású lakótelep felújítási – program is elindulhasson. Az első káposztásmegyeri ÖKO-ház bejárásán Horváth Imre káposztásmegyeri lakos és képviselő is részt vett.

A káposztásmegyeri Ügető utca 1.-9. szám alatti épület 38 lakásos közössége lényegében teljes egyetértésben csatlakozott az Öko-program pályázatához. A beruházás elkészült, és a bejárás alkalmával a közös képviselőjük Joó Ferenc szavaiból az is kiderült, hogy szívesen vennének részt hasonló programokban. Az alpolgármester szerint ez a cél.
 
– 10 évig panellakásban éltem, ezért nemcsak értem, hanem át is érzem a lakók problémáit. – mondta a bejárás alkalmával dr. Trippon Norbert. Az ÖKO – program sikerét jelzi, hogy 5300 újpesti család csatlakozott a távhő számla csökkentését célzó programhoz. Van igény az ilyen és hasonló jellegű programokra, ezért az a cél, hogy Újpesten egy nagyszabású lakótelep felújítási – program is elindulhasson. Az önkormányzati szándék megvan, a Panel-program elindítása céljából egy felülről nyitott 30 millió forintos alapot hoztunk létre. Amennyiben a Kormány biztosítja a program költségvetési fedezetét, és a minisztérium kiírja a pályázatot, mi az ÖKO-programhoz hasonlóan kipótoljuk a lakók pénzét. A végső célunk azonban az, hogy Újpesten egy olyan nagyszabású lakótelep – felújítási program indulhasson el, mely sokkal tágabb és összetettebb, mint a Panel-program, olyan, amely a lakótelep környezetének teljes megújítását és biztonságát is szavatolja. A célunk, hogy 2011-től a Panel-program önrészeként évi 200-300 millió forint álljon rendelkezésre, azonban a hatékonyág érdekében kormányzati szerepvállalásra is szükség lesz.
 
A költségek kétharmadának fedezetét a program biztosította
 
-Kitartó munka és elszánt, de összetartó lakóközösség kellett az eredményekhez – osztotta meg a tapasztalatokat Joó Ferenc közös képviselő. – 2008-ban adtuk be a jelentkezésünket, 2009-re megkaptuk a szükséges feltételeket és engedélyeket, most áprilisban pedig a technikai feltételek kiépítése történt meg. A lakásonkénti fűtésszabályozás már működőképes, beléptünk a rendszerbe.
A műszaki telepítésnek minden feltételét teljesítették s előrelátó „gazdakánt” már legalább hat éve megkezdték a szükséges önrész megtakarítását, amiben óriási szerepe volt a lakók megértő gondosságának is, hiszen évről évre annyival emelték fokozatosan a közös költséget, hogy megvalósítható legyen a fejlesztés. Példaértékű, ahogyan ezt a lakóközösség elfogadta s megértette, hogy a ráfordítás az ő jövőjüket teszi majd egyszerűbbé.
-Az összköltség közel 7 000 000 forintot tett ki, amihez harmadrészben járultunk hozzá s a fennmaradó kétharmadot az Öko-program lehetőségének köszönhetjük – jelezte a nagyságrendeket Tatár Zoltán a ház számviteli bizottságának vezetője. – Nem volt egyszerű, de nem volt lehetetlen azt a temérdek adminisztrációs munkát elvégezni, melyek a Főtáv részéről is szükségesek voltak a kialakításhoz, mivel csak az ő engedélyükkel válhattunk le az addigi távfűtés rendszeréről.
-Mindehhez elengedhetetlen volt egy önálló hőközpont telepítése – tudtuk meg Szíj Ferencné műszaki ellenőrtől. – Mi egy helyiséget biztosítottunk ehhez az épületben a Főtáv pedig állta a kivitelezést.
A frissen beindított rendszer eredményéről a napokban dönt a lakóközösség, mivel 6 hónapos vagy 12 hónapos kifutással is vállalható a szabályozás átlagának megállapítása, ami után a fűtésszámlán is jelentkezik már a szabályozott, lakásra bontható fogyasztás, ami az egész program lényege.
 
25-30%-os megtakarítással kalkulálnak
 
-A tervezett megtakarítás a számításaink szerint átlag 15%-os lehet, ehhez járul a Főtáv 10%-os jóváírása a programhoz csatlakozóknak, mindez 25-30%-os segítséget is adhat – folytatta az adatokkal Joó Ferenc. – Könnyű kiszámolni, hogy egy átlagosan 60 m2-es lakás jelenlegi kb. 30 000 forintos fűtésszámlájánál mennyi megtakarítást jelenthet. Sajnáljuk, hogy jelenleg nincs lehetőség pályázni a Panel-programra mert például a mi épületünk külső szigetelésével, amit a jövőben terveznénk, újabb 20% körüli megtakarítást érhetnénk el. Az pedig – ahogy mondani szokás -, nem semmi.