Kifogtuk a jó időt

  •  
  •  
  •  

Beköszöntött a május, de már napok óta kora nyári a hangulatunk. Újpest Önkormányzata is folytatja szabadtéri programjait. A nagy sikerű retromajális után, szombaton horgászversenyre invitáljuk Önöket a csömöri horgásztóhoz. A Találkozzunk többször! programsorozat májusban direkt fokozatra kapcsol, nemsokára a Káposztásmegyeri Nap és a Családi Nap hívja kikapcsolódásra az újpestieket.

Újpesti horgászverseny
Szombaton bizony korán kell kelnie annak, aki benevezett az újpesti horgászversenyre. Hajnali 6 órakor már az álláshelyeket osztják számukra a csömöri horgásztó teljes területén. A Találkozzunk többször! rendezvénysorozat újabb eseményének fővédnöke Wintermantel Zsolt. A horgászverseny során az újpestiek egyénileg és csapatban is indulhatnak az értékes díjakért, sőt a versenyzőkkel együtt a barátokat, családtagokat is várják, akik főzőversenyen mérhetik össze tudásukat. A főzőtudományt ezúttal paprikás krumpli kategóriában tesztelik. A szervezők minden jelentkező csapatnak hozzávalóként egy szál kolbászt, 0,5 kg hagymát, 1,5 kg burgonyát, továbbá zsírt, tüzelőt és főzőhelyet biztosítanak. A többi belevalót a csapatok biztosítják. A főzőverseny helyezettjeit délben, kóstolást követően hirdetik ki.
A horgászok után a Bagoly Klub tagjai is korán kipattannak az ágyból, nem sokkal 7 óra után már találkozót hirdetnek. Az útvonal: Katalinpuszta–Ősagárd. Bár a részvétel előzetes jelentkezéshez (Ifjúsági Ház) kötött, a klub folyamatosan várja a leendő klubtagokat későbbi programjaira.

További sportprogramok

Labdarúgás
Szombaton:
17.00: Újpest FC B–Kazincbarcika-labdarúgómérkőzés. Szusza Ferenc Stadion
Labdarúgás
Vasárnap
16.30: OTP Bank Liga NB I.: Újpest FC–Győri ETO FC-labdarúgó-mérkőzés

Kosárlabda
Május 4.,szombat
Budapesti Serdülő/C Bajnokság
9.00 Megyeri Tigrisek KK/C – Budai XI. SE
Helyszín: Megyeri Úti Ált. Isk. (1044 Budapest, Megyeri út 20.)

Judo
Május  4.,szombat: Globus Budapest kupa, két napon át 8 órától:
Budapest Kupa Ifjúsági (U18) MK – válogató
 Budapest Kupa U13     
Helyszín: UTE – Jégcsarnok (Megyeri út)
Május 5.,vasárnap      
Budapest Kupa Serdülő (U15) MK – válogató
Budapest Kupa U11      
Helyszín: UTE – Jégcsarnok (Megyeri út)
 

Az újpesti Városháza szombaton délelőtt emlékkonferencia színhelye lesz.

Centenárium az ökumené jegyében címmel emlékkonferenciát rendez május 4-én 10 órakor az újpesti városháza dísztermében az Észak-pesti Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és az Újpesti Fidelitas. A Sándor István szalézi vértanúnak és dr. Gyökössy Endre református lelkésznek emléket állító konferencia fővédnöke Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere. Az előadók között találjuk dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselőt és Hölvényi Györgyöt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárát is. Az emlékkonferencia nyitott, térítésmentesen látogatható. Az előadók: Hölvényi György államtitkár: Sándor István és Gyökössy Endre lelkiségének üzenete a mai egyházpolitikára; P. Havasi József korábbi szalézi tartományfőnök: Személyes emlékek Sándor Istvánról és követendő életpéldájának bemutatása; Szigethy János református lelkész: Gyökössy Endre lelkész munkássága és személyes emlékek; Gaál Gergely országgyűlési képviselő: Milyen lehetett az akkori fiatalok életkörülménye, helyzete, hűség hazához és hivatáshoz, Sándor István életpályája a mai fiatalok számára; dr. Pál Zsombor Szabolcs történész: Egyházüldözés és koncepciós perek az 1950-es években Magyarországon, különös tekintettel Sándor István szalézi vértanú szerzetesre; Pokorni János, a vértanú szerzetes egykori cellatársa: Az utolsó napok emlékei; dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő: Személyes emlékek Gyökössy Endréről.

További hétvégi programok

Szombaton Piac-Placc
Szombaton reggel 6 órától 14 óráig nyitva tart a Piac-Placc a Duna sétányon. Az újpesti kezdeményezés árusítóknak és nézegetőknek egyaránt kínál érdekességeket, másutt ritkán fellelhető antikvitást, régen feledésbe ment tárgyakat, régiségeket.

Kisgyermekes családoknak
Szombaton 9 és 13 óra között Babaruha- és játékbörzét tartanak az Ifjúsági Házban, ahová a kisgyermekes családokat várják.

A Rex Állatszigeten szombaton 10 órától az Ebegyetem-szakkör tartja foglalkozását. Ezúttal a kutya kapcsolata az emberrel, kutyamesterségek lesz a körbejárandó téma.

Szombaton 11 órától az Őze Lajos Művészeti Iskola tart nyílt órát az Ady Endre Művelődési Házban, Színjátszásról kicsit másként címmel. A program – előzetes bejelentkezéssel – térítésmentesen látogatható.

Színház felnőtteknek Pásztor Erzsivel
Szombaton 19 órakor Topolcsányi Laura: Szellem a spájzban. Kísértetkomédia, a Turay Ida Színház vendégjátéka. A színmű az Újpest Színház-bérlet 4. előadása, de jegyek is válthatók. Helyszín: Ady Endre Művelődési Ház.
A történet önfeledt kacagást ígér a nézőknek. A színdarab egyik főszereplője Pásztor Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, Újpest díszpolgára, aki egy bolondos szellemet alakít.

Zenés mesejáték Újpest-szelettel
Grimm örökzöld meséje, A brémai muzsikusok zenés mesejáték komponálására ihlette meg Balogh Sándort. Az Újpest támogatását élvező MÁV Szimfonikus Zenekar a mesejátékot zenés kalandozásként, Brémai rézfúvósok címmel ajánlja kisiskolásoknak az Ady Endre Művelődési Házban vasárnap, május 5-én, éppen anyák napján fél 11-kor.Az előadás egyben a Zene-Tér-Kép című bérlet záróelőadása, amely önálló műsorként is megtekinthető. Ráadásul a jegy, köszönhetően Újpest Önkormányzata támogatásának, mindössze 700 forintba kerül. A produkciónak további szponzora is van, mégpedig a Vadgesztenye cukrászda, amelynek vezetői az Ady Endre Művelődési Házzal közösen minden látogatót Újpest-szelettel vendégelnek meg.

Időszaki kiállítások
A Magyar Vízfestők Társasága az Újpest Galériában Akvarellek tavaszi tárlata című kiállítással szerepel. A kiállítás május 12-ig látogatható kedden, pénteken és vasárnap 11–18 óra, szombaton 9–18 óra között.
A Karinthy Frigyes Művelődési Házban május 22-ig tekinthető meg Várai Mihály fotóriporter Szellemország fővárosa, Pripjaty című kiállítása.
Az Ifjúsági Ház Új Galériájában meseillusztrációkból nyílt kiállítás A négyszögletű kerek erdőben jártam címmel. Május 13-ig mindennap látogatható 9 és 18 óra között.
Szintén az Új Galéria tárlata: Variációk egy fekete zongorára – Liszt Ferenc emlékére címmel a MAOE fotóművész-tagozatának nyílt kiállítása.

Állandó kiállítások Újpest múzeumában
Az Újpest története iránt érdeklődőket szombatonként (is) várja, ekkor 10–14 óra között az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény (IV., Berda József u. 48.). A Két évezred között – fejezetek Újpest történetéből című állandó kiállítás a település keletkezésétől napjainkig mutatja be lakóhelyünket. A tárlat virtuális bemutatóval (fotó, film és szöveges ismertető) egészül ki.

Zene, tánc
Egy elmaradhatatlan randi: május 5-én vasárnap 17 órától a Hétvégi randevú című népszerű program várja az Ady Endre Művelődési Házban a törzsvendégeket és azokat is, akik szeretnének csatlakozni egy zenét-táncot kedvelő társasághoz. A talpalávalót a Szilver zenekar szolgáltatja.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Mónika és Flórián, vasárnap Györgyi nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.