Kigazolták a síremléket

  •  
  •  
  •  

Pállya Celesztin emlékékét ápolják az angol tagozatosok

„Emlékét őrizzük, sírját gondozzuk”
2011. október 26-án néhány osztálytársammal és osztályfőnökömmel együtt a Megyeri temetőben meglátogattuk Pállya Celesztin – Újpest díszpolgárának – sírját, amelyet második éve gondozunk. A síremlék körül kigazoltunk, a mohát és a faleveleket leszedtük a sírkőről. Az Angol Tagozatos Általános Iskola tanulói  nevében a címben szereplő felirattal koszorút helyeztünk a sírkeresztre.

Tavaly a festőművész közeli ismerőse jött el osztályfőnöki óránkra és mesélt Celesztin bácsiról, akit személyesen is ismert. Számos Celesztin festményt, rajzot mutatott az osztálynak. Elmondta azt is, hogy az ismert festő-polihisztor kezdetben fametszetekkel és kőfaragással foglalkozott, ezt követően a művész néhány alkotását is megmutatta. Említette azt is, hogy a festőművész képeit már 17 éves  korában  Bécsben kiállították. Pállya Celesztin festette Feszty Árpád „ A magyarok bejövetele” című körképén a lovakat és még néhány jelenetet. Számos hazai és külföldi díjat nyert. Kisméretű, élénk színű vásári jeleneteivel és életképeivel széles körökben vált ismertté. Több képe a Magyar Nemzeti Galériában és a Magyar Történelmi Képtárban található. (Ismertebb művei: Vasárnap délután, Cigányvásár Kecskeméten, Falusi út.) A festészeten kívül zenével, hegedűkészítéssel és különböző mechanikai problémák megoldásával is foglalkozott. Kitűnő mesterhegedűket készített.

Decemberben az egész osztállyal ellátogatunk Pállya Celesztin sírjához, gyertyát gyújtunk, virágot viszünk, és így emlékezünk majd együtt rá.
Iskolánk fennállásának 50. évfordulóját ünnepeljük ebben a tanévben. Ennek kapcsán tavasszal emlékkiállítást rendezünk Pállya Celesztinnek a Kaziné Rózsika néni által őrzött, ápolt, számunkra felajánlott munkáiból és relikviáiból.
Nyariki Noel 7.b osztály