Kiírták a tervezési pályázatot

  •  
  •  
  •  

Újabb mérföldkőhöz érkezett az M3-as metróvonal felújításának előkészítése: a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pályázatot írt ki a vonal komplex rekonstrukciójának tervezésére, amelyet közzétett a honlapján.

A 3-as metró rekonstrukciójának és meghosszabbításának előkészítését szolgáló projekt célja, hogy a több mint harmincéves, az építés óta átfogó felújítás nélkül folyamatosan üzemelő, mára mind a pályát, az állomásokat, a gépészeti berendezéseket, mind a járműparkot tekintve korszerűtlen és rendkívül leromlott állapotú vonal a következő, 2014–2020 közötti uniós fi nanszírozási időszakban teljesen megújulhasson. Az átfogó rekonstrukció várható forrásigénye igen jelentős, a majdan elfogadandó tervváltozattól függően 150–250 milliárdforintra tehető.

A jövőbeni kivitelezés során szinte minden – utasszem előtt lévő és utasok által nem látható – elemet felújítanak, kicserélnek, és amennyiben a megvalósíthatósági tanulmány alátámasztja, megépülhet a régóta tervezett új szakasz a káposztásmegyeri lakótelepig, négy új közbenső megállóval, Megyeri úti végállomással. Mint ismert, a majdani végállomás a Káposztásmegyeren építendő intermodális csomópontban lenne, amelynek modulos felépítése révén a metró akár később is becsatlakoztatható.

Az M3-as metró Magyarország legnagyobb forgalmú tömegközlekedési vonala: naponta csaknem félmillióan veszik igénybe a járműveket.

BKK/MOA