•  
  •  
  •  

Újpest legmenőbb pihenőhelyét a Duna mellett kell keresnünk. Körülnéztünk a megújuló Népszigeten.

2017 nyarán a Római-part népszerű szórakozóhelyének, a Fellini kultúrbisztrónak az üzemeltetői gondoltak egy merészet, és megnyitották a Kabint az Újpesti vasúti híd lábánál. Újpest népe gyorsan birtokba is vette a strandbárt, de ekkor még senki nem tudhatta, beválik-e hosszú távon is a kísérlet, vagy az újdonság varázsának elmúltával visszafoglalja az enyészet a Népsziget legforgalmasabb részét.
Eltelt három év, és most már különösebb kockázat nélkül jelenthetjük ki, hogy új, kultikusnak ígérkező szórakozónegyed született. A Kabin már a második évben konkurenciát kapott, a hasonló profilú Wasser a vasúti híd déli, a 13. kerülethez tartozó oldalán nyílt meg, azóta pedig már üzemel egy harmadik kiülős-lazulós hely, a Perem is. Utóbbi délután 4-től, a másik két strandbár viszont már déltől fogadja a vendégeket. Az étlapról természetesen nem hiányozhat a hekk, de jelentős a burgerválaszték is. A Wasser emellett a grillezett húsokban erős, a Kabinban napi menüvel készülnek, a Perem szakácsai pedig a lángos műfaját újították fel mexikói, görög és olasz ízekkel. A bőséges bor-, sör- és spiritválaszték mellett a különféle esernyős koktélokra, illetve limonádékra is alaposan rágyúrtak az üzemeltetők, akik ügyelnek a környezettudatosságra is: az italokat eldobható műanyagpoharak helyett masszívabb, több használatra tervezett „repohárban” mérik.

A fogyasztás persze nem minden, a hangulat és a panoráma az igazi attrakció, ami ráadásul nem kerül semmibe. Naplementés beszélgetésekhez, nyugágyas olvasásokhoz ideális a helyszín, de a partra kihelyezett kétszemélyes kabinokban vagy a fák árnyékában akár még dolgozni is lehet az ingyen wi-finek hála. A gyerekeket homokozó és mászófal várja, az idősebbek jógafoglalkozáson vehetnek részt, az ellazító zenéről akusztikus fellépők vagy dj-k gondoskodnak. Az idillt még a félóránként elrobogó vonat zaja sem tudja igazán megtörni, sőt a hely romantikájához, a Népsziget indusztriális múltjához még passzol is ez az akusztikus aláfestés. És akit eleve jobban vonz a nosztalgia, az a trendi, újhullámos strandbárok helyett választhatja továbbra is a régi Szúnyogsziget retró hangulatát a közeli Vasmacskában vagy a félsziget déli felében található Halas büfében.

Ottjártunkkor, az augusztusi nyár középen, azt tapasztaltuk, hogy a Népsziget új szórakozónegyedének népszerűségét még a világjárvány sem tudta megtörni, a Római-part zsúfoltságát viszont – szerencsére – még nem közelíti meg, így a szociális távolságtartás szabályait is sokkal könnyebb itt betartani, mint a Duna túlpartján. Tény, hogy fejlődni is lenne még hova, a parkolót és a vasúti híd gyalogos-, illetve kerékpáros-lejáróját nem ártana például kivilágítani, de közvetlen partszakaszt is hívogatóbbá lehetne tenni. Ami biztos: nincs még egy olyan hely Budapesten, ahol a metrómegállótól mindössze pár percnyi sétára, szmogmentesen élvezhetjük a Duna közelségét.

Az 1782-85 között készült térképeken még különálló szigetként ábrázolt területet az 1830-as években kapcsolták egy vékony földnyelvvel Újpesthez. A dunai gőzhajózás felfutásának köszönhetően a 19. század második felére a hazai hajó- és gépgyártás egyik központjává. A Ganz Hajógyár később Európa legnagyobb darugyártója lett, itt épült Közép-Európa legnagyobb úszódaruja, a Clark Ádám is. A nyugati parton eközben csónakházak, vendéglők, nyaralók épültek, sőt már 1889-től üzemelt egy fából készült uszoda, amelyet később versenymedencévé alakítottak át. A sportélet olyannyira beindult, hogy az 1920-as olimpiai játék idejére itt tervezték felhúzni a sportpályákat és szállodákat. A Meder utcát a Népsziget déli csúcsával összekötő gyalogos híd 1973-ban készült el, előtte komppal lehetett átkelni a Dunán. A rendszerváltás után megkezdődött a hanyatlás. 2014-ben a Ganz hajógyár csődbe ment, a téli kikötő azonban máig üzemel, és a vízi sportoknak is fontos bázisa a „Szúnyog-sziget”.

, , , ,