Kis víz, kis hajókázás

  •  
  •  
  •  

A bősi zsilip megrongálódása miatt több kikötőben nem tudnak megállni a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hajójáratai az alacsony vízállás miatt.

A szervezet közleményében kifejtette: kedden egy uszály rongálta meg a bősi vízlépcsőnél a zsilipet, ezért azt le kellett zárni, és a javítás idejére nem engednek vizet a Dunába. Emiatt a folyó vízszintje jelentősen lecsökken, és az alacsony vízállás miatt a hajójáratok nem tudnak kikötni a Népfürdő utca, a Meder utca, az Árpád út és az Óbudai-sziget kikötőben, emellett a várhatóan a Szent Gellért téri kikötőben sem – írták.

Mindezért az intézkedés visszavonásáig a D11-es hajójáratok nem járnak, helyettük a D12-es vonalon közlekednek a hajók sűrűbben, a D11 indulási időpontjaiban is.

Az alacsony vízállás miatt az Újpest, Árpád út és Meder utca állomásokat a hajójáratok nem érintik, az utasok a hajójáratok helyett az Árpád útnál az Újpest-Városkapu, míg a Meder utcánál a közeli Gyöngyösi utca állomáson az M3-as metrót választhatják a hajók helyett. A D12-es és a D13-as hajójáratok nem érintik a Meder utca, az Óbudai-sziget és a Népfürdő utca (Árpád híd) kikötőket.

A hajójáratok a hiba kijavításáig és a Duna vízszintjének megfelelő mértékű emelkedéséig közlekednek így – közölte a BKK.