Kisvállalkozói segítség, vásárolói könnyebbség

  •  
  •  
  •  

Kihat mindenre, akár az áfaemelés. Kőkemény valósággá vált a hajdani komédia örökbecsű mondata, miszerint a „gazdasági helyzet egyre fokozódik”. Nehéz a mai időkben úgy könnyíteni a vállalkozói terheket, hogy azt előbb-utóbb ne a fogyasztók fizessék meg: Újpesten sikerült.
Bár a Szent István téri piac árusító helyeinek bérleti díja a fővárosi átlagot tekintve középkategóriásnak minősíthetők, minden fillér számít. Nagyon nehéz a vállalkozói terheket úgy kiszámítani, hogy a vásárlói réteg mindebből semmit, vagy nagyon keveset érezhessen meg, hiszen aki drágán ad, lehúzhatja a redőnyt.

-Mind tavaly, mind azelőtt a szokásos mértékben emelkedtek a bérleti díjak, asztalfoglalási összegek – nyilatkozott az előzményekről Balogh Angéla, megbízott piacvezető -, hiszen a költségek mindannyiunkat köteleznek. Ez évtől azonban sikerült olyan megoldást találnia az önkormányzat illetékeseinek, ami még e szűkös időkben is képes anyagi könnyítést biztosítani a számunkra.

A Főtérrel kapcsolatos felújítások épp’ elég türelmet és megértést igényelnek a „piacosoktól”, nem véletlen hát, hogy a városvezetés igyekszik mindezt viszonozni. Idén a Gazdasági Bizottság úgy döntött, hogy a nyolc százalék körüli éves bérletidíj emelést elengedi a kiskereskedőknek. S hogy mindez hol érdekelhet minket, vásárlókat?

-Nem terheljük át a látogatókra az emelést – fogalmazta meg a kérdés lényegét tömören Toma Csaba üzletvezető. – Kereskedői cél is, hogy az árakat minél jobban megtartsuk, hiszen ez a mi érdekünk, a vásárlóink megtartása. De szívességi kereskedést mi sem tudunk fenntartani, amikor emelnek, mi sem tehetünk mást. Ez a döntés, az idei bérleti díjak „befagyasztása” nálam például jelentős segítséget nyújt, hiszen négy hentesüzlet gazdaságos működtetésében nagyságrendeket jelent, bármilyen költségről is legyen szó. Ez például ahhoz is hozzásegíthet, hogy a háziasszonyok pénztárcáját megkímélhessük az ötszázalékos áfaemeléstől, amit nem kell feltétlenül beépítenünk az árakba, hiszen nagyobb mértékben könnyített rajtunk az önkormányzat.