Kiszámíthatatlanok a hőfoltok

  •  
  •  
  •  

Noha az előrejelzések szerint némi enyhülés várható, még mindig nagy a forróság szerte az országban. Soha nem látott magasságba szökött a hőmérő higanyszála. Újpest is szállított egy rekordot: a minap közel 36 fokot mértek. Kíváncsiak voltunk, mi befolyásolja a “hőfoltok” kialakulását.

Az eddigi budapesti rekord 35,2 fok volt, mígnem aztán szombaton, délután Újpesten 35,8 fokot mértek, így kerületünk csúcsot döntött, aminek persze lehet örülni is, ám a nagy meleg megviselte az embereket. Az önkormányzat nem nézte tétlenül a szokatlanul nehéz helyzetet, a Városközpont metróállomásnál, illetve a piacnál mobil párakapukat állítottak fel. Wintermantel Zsolt polgármester elmondta: már így is folyamatban volt ilyen vízpermettel működő szerkezetek létesítése, ám a meleg megelőzte az építőket. Ezért látták szükségesnek, hogy a gyalogosok, idősek, gyermekek felüdülését, egészségének védelmét a végleges párakapuk elkészültéig ideiglenesen mobil alkalmatosságokkal oldják meg. A kérdés már csak az, miért éppen Újpesten volt a legmelegebb a minap.

– Kiszámíthatatlan, hol alakul ki a legnagyobb forróság – nyilatkozta lapunknak Jenki Anna, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. – Annyi tényező befolyásolja ezt, hogy felsorolni is sok lenne. Meghatározó a szélirány, a légkör, a talajviszony. Most Újpest került sorra, holnap más város.

Meglehet, újabb csúcsokat hoz még a nyár, csak azt nem tudjuk bizonyosan, hol, mikor.

A műszer

Újpesten a Csatornázási Művek területén, a Tímár utca 1. szám alatt található automata mérőállomás. 10 percenként, automatikusan szolgáltat adatokat. Méri többek között a hőmérsékletet, a páratartalmat, a szél sebességét, a szélirányt. 2001 áprilisában adták át.

Á.T.