Kiszorítanák a lomizókat Budapestről

  •  
  •  
  •  

A budapesti lomtalanítási rendszer átalakítását tervezi a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. Klug Lajos, a társaság vezérigazgatója kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem térségenként egyszerre, hanem a lakók megrendelései alapján lenne lomtalanítás a fővárosban. Ezt kérhetné társasház vagy több családi ház is, a lakosságnak pedig a társaság szándékai szerint nem kerülne külön pénzébe.

A vezérigazgató indoklása szerint “az alapelv a rend megteremtése – csatlakozva Tarlós István főpolgármester programjához -, hogy a lomtalanítás ne tükrözzön hadiállapotokat”. Kifejtette: az utóbbi években tapasztalható, hogy vannak, akik a lomtalanításokból élnek, “iparággá nőtte ki magát”; közegészségügyileg elfogadhatatlan, hogy az adott helyeken az utcákon élnek napokig, ott főznek és végzik szükségleteiket.

A vezérigazgató az átalakításra példaként a bécsi mintát említette: az ottani közszolgáltató cég a lakosság kérésére konténereket és megfelelő szállítóeszközöket biztosít egy adott időpontban, így “nincs guberálási lehetőség”.

Az FKF vezetője elmondta: többféle módon próbálták felvenni a harcot ez ellen Budapesten is; a lomtalanítás időpontjáról például csak úgy tájékoztatnak, ha valaki az ügyfélszámát megadva érdeklődik, a lakók pedig csak másfél-két héttel korábban kapnak hírlevelet. Hozzátette: ennél hatékonyabb módszer nem volt, de ez sem hozta meg a várt eredményt, a “gyűjtögetők” hamarabb értesülnek az időpontról, mint a lakók.

Klug Lajos arról is beszámolt, hogy a lakók közül sokan nem figyelnek a hírlevél tartalmára, a feleslegessé vált holmikat gyakran egy héttel korábban is kiteszik az utcára.

Mint mondta, a változtatás “nem megy varázsütésre”, a Fővárosi Közgyűlésnek rendeletet kell módosítania, és a lakossággal is meg kell ismertetni a részleteket. A vezérigazgató jelezte, hogy a leendő hulladékgazdálkodási törvény kapcsán a kormány is foglalkozik a kérdéssel, és hasonló megoldásokban gondolkozik.

Jelenleg évente egyszer van lomtalanítás a főváros körzetekre osztott kerületeiben, ennek költsége benne van a társasházak által fizetett hulladékkezelési díjban.