Klasszikus alapanyagok, új formák

  •  
  •  
  •  

Már dizánja miatt is feltűnő, üde színfolt a Petőfi utca sarkán, a panelháztömbök szomszédságában lévő háromszintes épület. Körülötte csalogató kerthelyiség, belépve pedig sokféle sütemény, fagylalt fogadja az újpestieket. Az emeleten egyedien megtervezett, igazi mesebeli édességbolt és dizájncukrászda kínálja portékáit. A Horváth cukrászdában jártunk.

 A tulajdonos, Horváth Ferenc eredetileg elektrotechnikusként végzett. Már jó

harmincas volt, amikor szakmát váltott, mindezt azért, hogy cukrászként dolgozó
feleségével családi vállalkozást indíthassanak. Kisméretű, mindössze 48 négyzetméteres üzlethelyiséggel indult a Petőfi utcai pavilonsoron harminc évvel ezelőtt a Horváth cukrászda. Hosszú esztendők fáradságos munkájával jutottak el addig, hogy az első üzlet mellé megnyithatták a ma már szintén nagy népszerűségnek örvendő rákospalotai Horváth Kertet. Négy éve az új, többszintes, gyönyörű kerthelyiséggel körülvett épületbe költözhetett a cukrászda központja.
Harminc évvel ezelőtt négyen kezdték, ma a Horváth cukrászda félszáznál több
alkalmazottat foglalkoztat.
Az épület második szintjén Horváth Ferenc lányának, Eszternek a szakmai berkekben igen neves dizájncukrászdája csalogatja a betérőket. A cukrászmester, mint mondja, nemcsak az édességkészítést tartja fontosnak, hanem a szakmai oktatást is. Tíz éve szerveznek rendszeres képzést a vendéglátóipar különböző területén tanuló diákoknak, szakmai intézményekkel együttműködve. 
– Nagyobb cukrászatokkal összefogva mi is szívesen támogatjuk az oktatást, a
cukrászversenyeket, akár alapanyagok biztosításával, akár szakmai látogatásra érkező
diákcsoportok fogadásával – árulja el. Hozzáteszi: fontos tudatosítaniuk a leendő
cukrászokban, hogy minden a jó alapanyagokon múlik.
– Ugyanazt az árut lehetetlen elkészíteni olcsóbb alapanyagból, hiszen az eredeti
kakaó, vaj ízét nem lehet mással helyettesíteni – foglalja össze véleményét a
cukrász.
G. R.