Költözés előtt a zeneiskola

  •  
  •  
  •  

Az önkormányzat szándéka szerint nagy változások előtt áll az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola, ugyanis a patinás, ám elhasználódott Szent István téri épületből, a tanárokat és növendékeiket a közeli Újpesti Ifjúsági Sport- és Szabadidőközpontba kívánja átköltöztetni. Készülnek a tervek.

A nagy múltú intézmény több mint százéves története összefonódott Újpesttel és magával a Szent István téri épülettel. Rengeteg tehetséges növendék tanult itt, sokan közülük országos hírnévre tettek szert. Jelenleg is magas színvonalú képzés zajlik a zeneiskolában, még ha a körülmények nem is a legjobbak, hiszen a tagoltság néha hátrány, nincs megfelelő méretű fellépő terem, színpad és az épületre ráférne egy alapos felújítás is. Többek között ezeket is mérlegelte az önkormányzat Közművelődési és Oktatási Bizottsága, amikor a költözés mellé állt. Az Újpesti Ifjúsági Sport- és Szabadidőközpont felső szintjei, az átalakítások után, alkalmasak lesznek a zeneiskola befogadására.

– Úgy tűnik, az új épületben picit kisebb lesz a terünk, de előnyt jelenthet, hogy egy helyen, zárt térben dolgozhatunk – mondja Sillye Gergely, az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola igazgatója. – Az sem mellékes, hogy a szabadidőközpontban, a földszinten található egy közel háromszáz férőhelyes színházterem, komoly színpaddal, így megoldódnának a fellépési gondjaink. Itt az összes tantermünk az udvarra vagy a folyosóra nyílik, ami nem éppen ideális. Azt se feledjük, hogy több mint száz éves épületről van szó, a toldozgatás-foldozgatás már nem segít, a komoly átépítés, az udvar átriumos lefedése, nagyon jelentős összegbe kerülne. Tagadhatatlan, nehéz a váltás, mert érzelmileg erősen kötődünk az épülethez. Mégis, amennyiben az ígéretek teljesülnek, részünkről támogatható a váltás. Készek vagyunk bizonyos kompromisszumokra, de van, amihez ragaszkodunk.

A végleges tervek elkészülte után, kezdődhet az engedélyeztetés, a kivitelezés, és legvégül a költözés.

Á. T.