Komoly bírságra számíthatnak a renitensek

  •  
  •  
  •  

Vasárnaptól büntetik azokat a földtulajdonosokat, akiknél parlagfüvet találnak. A bírság összege 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet. Magyarország jelenleg Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, a szántóterületek több mint 5 százalékát borítja be a gyomnövény.

A parlagfűre minden ötödik magyar allergiás, az elmúlt tíz évben kilencszeresére nőtt a pollenallergiások száma. A gyomnövény kiirtásának elmulasztásáért júliustól büntetik a telek tulajdonosát. A növény általában július 15. után kezdi meg a virágzását.

A bírságolás alól az állami vagy az önkormányzati földek sem kivételek. „Maga az ellenőrzés, felderítés, illetve a hatósági eljárás szektorsemleges, tehát akár magánszemély, akár egyéb gazdasági társulás, vagy akár adott esetben egy önkormányzat ellen is eljárunk” – mondta a Hír TV-nek Hódi László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.

Magyarországon a parlagfővel fertőzött terület nagysága egy teljes megye területének felel meg. Idén a tavaszi aszály kedvezett a gyomnövény elszaporodásának.

Belterületen az ellenőrzést a jegyző végzi, a kényszerkaszálást is ő rendeli el, és a költségek behajtása is az ő feladata.