Komposzt, házilag

  •  
  •  
  •  

Október 7-ig még lehet jelentkezni az önkormányzat által meghirdetett komposztálási akcióra, amelynek során a lakóközösségek és egyéni érdeklődők jelentkezését egyaránt várja a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Környezetvédelmi osztálya.

– Az önkormányzat nem kevesebbet vállalt, mint hogy térítésmentesen bocsátja rendelkezésre a komposztáláshoz szükséges anyagokat és ingyenes tájékoztató és oktató előadásokat szervez  – mondja Földházi Júlia, a hivatal kertészeti ügyekkel foglalkozó munkatársa. A felhívást a kertes házban lakó újpestiek és társasházi lakóközösségek egyaránt üdvözölték, sőt kommentálták is, mondván, jó dolog, hogy az önkormányzat állt élére a komposztálás népszerűsítésének – folytatja Földházi Júlia. – Azok, akik kertjükben évek óta a konyhai és a kerti hulladékot környezetbarát módon használják fel, szeretnék jobban megismerni a komposztálás folyamatát, újításait.

– A társasházak is bekapcsolódhatnak?
– Igen. A szemléletváltozás példája lehet a Lakkozó vagy a Csíksomlyó utcai társasház, amelyek lakói jól tudják, kiváló humusztartalmú talajjavító anyagot nyerhetnek, miközben csökkenthetik a háztartási hulladék mennyiségét. Egyúttal pénzt takarítanak meg, sőt, védik környezetüket. Már most látható, nagy sikerű lesz az önkormányzat lakossági komposztálási akciója.

– Mi a következő lépés?
– Bárki megtanulhatja, hogyan kell komposztálni. A jelentkezést követően októberben előadásokat szervezünk a házi komposzt-készítés mikéntjéről, és kiosztjuk a komposzt ládákat is. Jelentkezni még most sem késő…

B.K.