Komposztálási akció indult Újpesten

  •  
  •  
  •  

Újpest nem csak rohamosan szépül, immáron a Virágos Magyarországért díjjal elismerten egyre környezettudatosabb is, hisz az Újpesti Önkormányzat az idei évben lakossági komposztálási akciót is hirdetett. Az akcióra október 7-ig lehetett jelentkezni és mint kiderült, a kezdeményezésre nagy igény mutatkozott Újpest környezettudatos lakosai körében.

Az akció keretében az Önkormányzat vállalta, hogy térítésmentesen bocsátja rendelkezésre a jelentkezők számára a házi komposztáláshoz szükséges eszközöket, valamint ingyenes tájékoztató és oktató előadásokat szervez a programban résztvevők számára. További cél, hogy csökkentsék a kerületben elszállítandó és ártalmatlanítandó hulladék mennyiségét és a zöldfelületek tápanyag-utánpótlását ily módon is biztosítása környezetünk védelmében és szépülésének érdekében.

Az ingyenes tájékoztató és oktató előadások első felvonását a jelentkezők érdeklődő és aktív részvételével november 4-én tartották az Újpesti Városgondnokság épületében, melyet továbbiak is követnek majd a jövőben.

Földházi Julianna a Városüzemeltetési és Környezetvédelmi osztály kertészeti ügyekkel foglalkozó munkatársa és egyben az akció szervezője az előadást megelőzően lapunknak elmondta, hogy a kezdeményezés egyaránt népszerű volt a kertes házban lakó és társasházi lakóközösségekben élő újpestiek körében is.

Az előadáson a hallgatók megismerhették a komposztálás előnyeit, a növények számára értékes tápanyagot adó humusz készítésének egyszerű folyamatát és szükséges eszközeit is, melyeket az önkormányzat rendelkezésükre bocsát.

Az előadás előtt megkérdeztünk pár résztvevőt, miért vágott bele a komposztálásba.

Pálmai Halla Krisztina a kérdésre válaszolva elmondta: „A kertben rengeteg zöld hulladék keletkezik és sok háztartási hulladék is. Próbálunk mindig környezet tudatosan élni és már  foglalkoztunk a komposztálással korábban is, de nem túl nagy sikerrel, ezért gondoltam, hogy egy ilyen szaksegítség jól jöhet.”

Budavári Sándor is hasonlókról számolt be: „Rengeteg levél gyűlik össze a lakásunk környékén és igazából nagyon nehéz volt elhelyezni korábban a felhalmozódott hulladékot. Ettől szeretnénk megszabadulni.”

Jelen kezdeményezés nem csak a környezetünk védelmét, valamint a környezettudatos életmód elősegítését és támogatását szolgálja költségkímélő módon, de közösségünk építését is elősegíti egy szebb és élhetőbb környezet megteremtésével.

P.M.