Komposztáljuk, égessük vagy zsákokba tegyük az avart?

  •  
  •  
  •  

Ha eljön az ősz, rendre terítékre kerül: mi legyen a lehulló levelekkel, zöldhulladékokkal. Minden újpesti polgár hozzájuthat az információkhoz, a média is többször foglalkozott már a témával, mégis sokak számára nem egyértelmű: most akkor lehet avart égetni vagy sem?

A kérdésre egy fővárosi önkormányzati rendelet ad választ; ezek szerint az avart és kerti hulladékot elsősorban komposztálni kell. Akiknél nehézségekbe ütközik a komposztálás, azok a zöldhulladékot külön erre a célra rendszeresített zsákba gyűjtsék, mert csak a FKF Zrt. logójával ellátott, illetve „Kerti zöldhulladék” feliratú műanyag zsákokban tárolt avart, nyesedéket szállítják el a közterület-fenntartó társaság emberei.

A 60 literes kerti zsák darabja 115, míg a 100 literes 180 forintba kerül. Utóbbi ára a MOL töltőállomásokon 2079 forint csomagonként, amelyben tíz zsák található (az ár természetesen tartalmazza az elszállítás költségeit is). Emellett ilyen zsákokhoz lehet jutni a részvénytársaság fővárosi telephelyén, Újpesten pedig a hulladékudvarokban:

  • Ugró Gy. sor 1-3., tel.: 230-2644, Zichy Mihály utca
  • Istvántelki út sarok (STOP-SHOP mögött), tel.: 370-9863.

Nyitva tartás: H-P.: 10-től 18 óráig, szombaton: 8-tól 12 óráig.

Égetni 2011. november 30-ig az alábbi feltételekkel lehet:

Március 8-tól november 30-ig, ünnepnapok kivételével hétfőtől szombatig, 10 és 15 óra között égethetünk avart, tehát: vasárnap és ünnepnapokon a rendelet tiltja az égetést.  

Ugyancsak tilos lángot lobbantani az összegereblyézett levelek alatt közterületeken, valamint egészségügyi-, szociális-, gyermek-, ifjúsági-, nevelési- és oktatási intézmények, nyitott sportlétesítmények, szabadidőközpontok és egyházi intézmények 100 méteres körzetében, azok működésének időtartama alatt.

Érdemes betartani a szabályokat, mert aki megszegi azokat, szabálysértést követ el, és akár 30 ezer forint bírságot is fizethet.

Á.T.