Koncertek a magyar közösségeknek

  •  
  •  
  •  

2010-ben Szlovákiában,2011-ben Erdélyben, idén májusban Horvátországban és Szerbiában járt a Csokonai Vitéz Mihály 12 Évfolyamos Gimnázium Gyerekkara, hogy a helyi magyar közösségeknek adjon koncerteket. A május 9-e és 13-a között tartott turnén Pélmonostoron, Vörösmarton és Kórógyón, valamint Újvidéken és Nagybecskereken szerepelt óriási sikerrel a Csokonai Gyerekkar.

A magyar kultúra gyöngyszemei
Három éve tűzte ki célul az énekkar, hogy a határon túli magyarok részére közvetíti és feleleveníti a magyar kultúra gyöngyszemeit, elsősorban Kodály-, Bartók- és Liszt-művein keresztül. Idén különlegességként két Balassi-darabbal is készültek. Természetesen a repertoáron voltak a leghíresebb szerzők, Bach, Mozart és Beethoven művei is, de elénekelték Edvard Grieg, norvég zeneszerző Ave maris stella-ját gyerekkari átiratban. Hangszeres közreműködőnek meghívták az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola csellóegyüttesét (művészeti vezető P. Szabó Zsuzsánna), akik néhány számukat kísérték, és egy igen különleges művet, egy Loch Lomond című skót népdalt is előadtak hat gordonkával. Műsorukat Mihályik Virág, a Zeneakadémia népzeneszakos citeraművésze színesítette népdalcsokraival. 

Öt nap, hét koncert
A koncertturné 5 napja alatt 7 koncertet adott a Csokonai Gyerekkar 22 tagú csapata. Először Pélmonostoron lépett fel a helyi magyar és horvát közönség előtt, majd másnap a vörösmarti és kórógyi általános iskolában adtak nagy sikerű koncertet a helyi gyerekeknek és tanároknak. Május 11-én és 12-én Újvidéken, a Petőfi Sándor Általános Iskolában és az azonos nevű Művelődési Központban volt koncertje, de énekelt a Kapisztrán Szent János ferences templomban is. Május 13-án pedig énekes közreműködőként részt vett a nagybecskereki Nepomuki Szent János Székesegyház Búcsúján.

Kicsik és nagyok
A legfőképp felsősökből álló énekkarban idén több alsós is részt vett, a legkisebb a 2.c-s Szaszkó Réka volt. Nagy örömükre szolgált, hogy az egykori csokonais növendékek közül ketten is visszajöttek, akik ma már a Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakközépiskola és Gimnáziumban tanulnak. Az énekkari tagok beszámolója szerint feledhetetlen pillanat volt, amikor Kórógyon, a helyi asszonykórus néhány tagja énekelt nekik gyönyörű kórógyi népdalt, többen elérzékenyültek. Közöttük volt a tuzlai származású sofőr, Bancsik Róbert is, aki az utazás alatt végig biztonságban tartotta a kórust. Szép élmény volt Pélmonostoron megnézni a helyi néptáncegyüttes próbáját, megtekinti Újvidék várát, Péterváradot, vagy Nagybecskereken a Magyar Cserkészmozgalom megalapítójának, Králik Lászlónak templomát. 

Köszönet a segítőknek
Köszönetet szeretnénk mondani a horvátországi Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ) elnökének, Juhász Sándornak, aki rendelkezésünkre bocsájtotta a pélmonostori Magyar Házat, ahol Radic Paula néni főztjét ehettük. Külön köszönet a koncertek megszervezéséért Sipos Zsivics Tündének, a MESZ munkatársának, és Ágh Izabellának, a pélmonostori Magyar Kisebbségi Tanács elnökének. Köszönjük a vörösmarti Általános Iskola igazgatójának, Kollár Kingának, a Kórógyi Általános Iskola igazgatójának, Kel Rózsiának és Bisztricán Hajnalka szervezőnek, hogy munkájukkal segítették ottlétünket. A pélmonostori koncertünkön részt vett Dobó Iván, Pélmonostor polgármestere, aki támogatta a Horvátországi Nemzetiségi Kultúrhét-koncertsorozatot, melynek keretében mi is felléphettünk városukban. 

Külön köszönet
A vajdasági részen köszönet illeti az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatóját, Argyelán Zoltánt, aki befogadta kórusunkat és néhány tagunkat iskolájuk növendékeinél helyezett el. Külön köszönet illeti Szatmári Melittát, a Petőfi Iskola tanárát koordinátori és főszervezői munkájáért, aki szívvel-lélekkel támogatta ottlétünket. Köszönjük Szöllősi Mónikának, a nagybecskereki Sonja Marinkoviæ Általános Iskola tanárának munkáját. Külön köszönet Dr. Németh László püspök Úrnak, hogy elfogadta kórusunk vendégszereplését a Nepomuki Szent János Székesegyház Búcsúján, valamint Konrád Emmának, hogy a mise alatt orgonán kísért minket. A szállást a leánykollégium igazgatójának, Nagy Margitnak, és munkatársának, Srek Klaudiának köszönhetjük. Az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Központban Bátori József igazgató úrnak és Ladisity Melindának szeretnénk köszönetet mondani koncertünk helyszínének biztosításáért. Szintén Újvidéken a Kapisztrán Szent János ferences templomban Károly atyának tartozunk még köszönettel, hogy miséjén közreműködhetett a kórus. Rajtuk kívül Argyelán Edit, Beszédes Margit, Pacsa Árpád, Konrád József és Schőn György segítette munkánkat.

A Csokonai Gyerekkar jövőre is tervez külföldi turnét, észak, dél és kelet után nyugatra. Amennyiben újra támogatást kapnak, nagy valószínűséggel az Európai Unió intézményeiben dolgozó magyar családok részére szeretnének koncertezni Hollandiában és Belgiumban.
 
Pászti Károly
tanár
a Csokonai Gyermekkar vezetője