Könyv a legendás vezérigazgatóról

  •  
  •  
  •  

Negyedik kötetéhez érkezett a bibliofil könyvsorozat, amelyet Újpest Önkormányzata indított a város helytörténeti értékeinek és neves személyiségeinek megismertetése érdekében. Rojkó Annamária, az Újpesti Helytörténeti Értesítő szerkesztője könyvvé egészítette ki a folyóirat lapjain pergő, Aschner Lipótot bemutató sorozatát. A kötet, „Aki a korát megelőzte” címmel, a napokban jelent meg.

– Miért éppen Aschner Lipótra esett a választás?
– Két évforduló, Aschner Lipót születésének közelgő 140., halálának 60. évfordulója jelentett aktualitását, de ami ennél is fontosabb: maga Aschner Lipót, a személye és a köré fonódó, legendák kiapadhatatlansága és sokasága döntött a könyvbe foglalás mellett. Aschner hatvan éven át dolgozott az Egyesült Izzóban – mai kifejezéssel élve – a topmenedzserek különleges képességével rendelkezett. Végigjárta a ranglétrát, a kistisztviselőből 1921-re a gyár vezérigazgatója lett. A gyár fenegyerekeként emlegették, aki gondolkodásban, kreativitásban megelőzte tárgyalópartnereit.

– Mi mindenre emlékezhet Újpest Aschner Lipót tevékenységéből?
– Az Egyesült Izzó, ma már a GE tagjaként meglévő világcég, amely a város történetében is markáns epizódokat írt. Családok százai követték ott egymást, a leszármazottak ma is egy nyelvet beszélnek. Aschner az UTE elnökeként is remekelt, nevéhez fűződik a Megyeri úti stadion megépítése.

– Milyen forrásokra támaszkodva készült a könyv?
– Aschner kerülte a sajtónyilvánosságot, a róla szóló kötet levéltári dokumentumok, magánlevelek ipar-és sporttörténeti beszámolók, valamint visszaemlékezések alapján rajzolja meg portréját. Az olvasó számára még az is kiderülhet, hogy az Aschnerről fennmaradt anekdotikus történetek többsége igaz.

Újpesti csapat és könyvkiadó

A könyvet Újpest Önkormányzata támogatásával az újpesti székhelyű Kossuth Kiadó adta ki. Szaktanácsadó: Kadlecovits Géza, lektorálta: dr. Sipos Lajos, a tervezője: Banga Ferenc. A könyv – a sorozat korábbi köteteivel együtt – megvásárolható az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményben, az Újpesti Ajándékboltban, a kiadó Bocskai utcai boltjában, az Alexandra és a Libri könyváruházaiban.
B.K.