•  
  •  
  •  

A könyvbarátok számára számos meglepetést tartogat a Szent István téri forgatag. Az idei Városnapok újdonsága az Utcakönyvtár, amely tér Duna sétány felőli oldalán felállított faházban kapott helyet. A néhány nappal ezelőtt megnyílt utcakönyvtár már most kinőtte házát, dobozokban a portál előtt is könyvek vannak. A Tégy egy könyvet, végy egy könyvet mottó jegyében egy könyv kölcsönözhető, térítésmentesen.

A feleségével, Zsóka nénivel érkező Szalai István elmondta, érdeklődéssel olvasott az új kezdeményezésről, szenvedélye a krimi. Nyugdíjasként van ideje olvasni, biztosan visszatérő látogató lesz.
– Régivágású ember vagyok, olyan, aki szereti birtokolni a könyvet, de egy bizonyos kor után rájön az ember arra, hogy nem lehet a végtelenségig felhalmozni a köteteket. Marad a kölcsönzés – fűzte hozzá. Az utcakönyvtár nem csupán városnapi kezdeményezés, a faház szeptembertől is vára péntektől a hétvégén át az olvasókat.

Lépjen be a könyvtárba!

Ha már kölcsönzés, akkor Király Könyvtár. A tér Piac sétány felőli oldalán a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár Király könyvtára kapott helyet. Mindkét napon kint vagyunk, szeretettel várjuk az olvasókat, mondja Tamási Júlia, a könyvtár vezetője. Hagyomány, hogy a városnapokon szinte fillérekért kínáljuk a könyvtár már használaton kívüli, de jó állapotban lévő könyveit. Úgy tapasztalom, az olvasás nem ment ki a divatból, már a nyitáskor jöttek az érdeklődők. Mindkét napon át ingyenes beiratkozást is kínálunk- várjuk a Király utcában is az újpestieket! – invitál a könyvtárvezető.

– Teljesen retró a hangulat, mondják a huszas éveik elején járó egyetemista lányok: Noémi és Zsófi elmondása szerint szüleik fiatalkori olvasmányélményeit látják. –  Jó a böngészde, szépségápolásos, horgolásos irodalomra vadászunk éppen – teszik hozzá.

Új könyvek

Azok, akik új könyveket keresnek, megtalálják a téren. Az újpesti székhelyű Kossuth Könyvkiadó Zrt. legújabb kiadású albumai mellett a korábban megjelentetett könyvek jelentős kedvezménnyel vásárolhatók meg.  

B. K.