Könyvkedvezmény- újpestieknek

  •  
  •  
  •  

Rendezett, újjávarázsolt téglatest az új irodaház, kiáltó ellentéte a Bocskai utca földszintes régi házaknak. A Libro udvar a kultúra szeglete: földszintjén a Fejtő Ferenc Könyvesbolttal, emeletén a Kossuth Kiadó Zrt. műhelyeivel. Világos belső terekkel, udvarias, láthatóan kiegyensúlyozott munkatársakkal. Könyves székrénnyel teli, impozáns méretű dolgozószoba, bronzszobrok a polcon: Kossuth Lajos bronzba öntött portréja az íróasztalon, másoké a folyosón, posztamensen. Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója szobájában minden „kellék” hozzá, ily módon a beszélgetéshez tartozik.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Adódik a kérdés: kinőtték a szomszédos  Csányi utcai irodaépületet?  kérdezem az elnök-vezérigazgatót, aki nemcsak vezetője, részben tulajdonosa is a társaságnak.

Csak részben ez az  indok.  A raktárat teljes mértékben kinőttük, az irodákat nem teljesen. A korábbi irodám ablakából  kinézve szúrt szemet az az „eladó”  a tábla, ami a Bocskai utcai egykori kereskedelmi épület volt olvasható.  Mivel a Zrt. ma már 5 cégcsoportot, a  könvvkiadást , az eladást, kereskedelmet végző Kossuth Kiadót továbbá ,a Ventus Libro Kft-t, az Új Könyvbarát Kft.-t a Nouveau Libro Kft-t, valamint a tevékenységünkhöz Dél-Kelet Ázsiából származó termékek importjára szakosodott Ventus Commerce Kft-t, foglalja magában, előnyösebb volt ez az irodaépület, ahol a tulajdonviszonyokat is rendezni tudtuk.  Nagyszerű lehetőség volt az is, a földszinten 180 négyzetméternyi területen a korábbi mintaboltunkhoz hasonlóan könyves áruházat tudtunk kialakítani, ahol sokkalta bővebb választékot: 16 kiadó könyveit kínáljuk. Mindez nekünk sem ment egyik napról a másikra: két év alatt sikerült. A költözés előtti utolsó napok karácsony közeliek voltak, nyáron pedig  megnyílt  a Libro udvar Fejtő Ferenc Könyvesboltja is.  Az első pillanattól nagyon jól érezzük itt magunkat. 

-Újpesten is?

-Igen. Újpesti megtelepedésünket két dolog motiválta. Hogy legyen biztos logisztikai hátterünk,  legyen hely a rakodásra. Mivel sok szerzővel dolgozunk, szempont volt a metro-közeliség, a jó közlekedés. E két feltétel itt adott volt. Megtelepedésünket az első pillanattól bátorította az önkormányzat is, az évek alatt  mintegy házi kiadóvá váltunk az önkormányzat anyagi támogatásával megjelent könyveknek, például az Újpest Lexikonnak, az Újpest , a száz éves város 1907-2007 emlékkönyvnek, a Híres Újpestiek című kötetnek,  Babits Mihály fakszimile verseskötetének, a néhány héttel ezelőtt  Újpest építészeti örökségét” hoztuk ki” a nyomdánkból.

-Nyereséges vállalkozások ezek?

-Kapcsolatunk messze túlmutat az anyagiakon. Megállapodtunk Polgármester úrral, hogy minden egyes könyv esetében a rezsi költség ellenében elvégezzük a munkát. Tiszteletreméltónak tartom az önkormányzatot, hogy ilyen könyvek kiadására képes és hajlandó áldozni, ennek lokálpatrióta üzenete van. Örömmel tölt el, hogy ebben mi szakmai segítséget tudunk nyújtani. Külön jó dolog, hogy az eltelt évek alatt  kiváló emberekkel kerültünk szoros munkakapcsolatba, hogy csak néhány személyiséget , az irodalomtörténész Sipos Tanár  Urat, Estók János történészt,  avagy Banga  Ferenc grafikusművészt  említsem.  Szunyoghy András grafikusművésszel több kötetes sorozat fűz- más oldalról nézve össze bennünket. Mindez szilárd alapot nyújtott arra, hogy az újpestiek felé további gesztust tegyünk, s ebben Polgármester úrral meg is állapodjunk. 

-Miben  élveznek előnyt az újpesti lakosok?

-Könyvesboltunkban magánvásárlókat is várunk a kiskereskedelem, a könyvtárak és az iskolák mellett.  Alanyi jogon 20 százalékos kedvezményt biztosítunk az újpestieknek, amelyhez a lakcímkártya bemutatása elegendő. Szeretettel várunk mindenkit, számunkra nagy megtiszteltetés, ha nálunk vásárolnak. Ez nem határidőzött kedvezmény, hosszú távra tervezünk.  Szeptemberben más kedvezmény is igénybe vehető: a Kossuth több éves filozófiája alapján 90 könyvet 50 százalékos kedvezménnyel árusítunk. Ez csak egy hónapnyi akció, októberben a könyvek ára „visszamegy” az eredetire.

-Változott-e az idők során –ahogy Ön fogalmaz- a Kossuth kiadó filozófiája?

-Amikor a rendszerváltozás hajnalán átvettem a céget a Kossuth az ország első könyves műhelye volt, a magyar könyvészet asztalára a tudományos ismeretterjesztésben,és a politikai kiadványokban egyaránt, úgy, hogy a legnagyobb női kiadó is volt. Új filozófiánk alapján természetesen a rendszerváltozás magas példányszámú könyvei helyett a szűkülő piac, a sok kiadó megléte előtt fejet kellett hajtanunk. Közös munkánk, hogy ez sikerült.   

-Továbbra is  a sorozatok jelentik  a gerincet?

-Zömében igen.  A magyar piac kicsi, de termékeinkkel széles portfóliót  kínálunk. 110 hangos könyvünkkel pár éve berobbantunk a könyvpiacra,  4 féle útikönyv sorozatunk újdonsága a   már 8 európai  várost az olvasó, azaz a hallgató elé táró változat, amely Ipod-ra, vagy MP 3-ra mentve saját kalauzt ad. Rómában például Für Anikó, Bécsben Mácsai Pál lehet a kísérőnk. Büszkék vagyunk a saját fejlesztésű sorozatainkra,amelyeken 40-70 munkatárs dolgozik egy időben. Ilyen sikeres kiadvány a Magyar Kódex, a Magyar Építészet-,a Kontinensről-kontinensre sorozat, vagy a Magyar Tudománytár, amelynél az MTA a partnerünk .Helyet kap a szépirodalom, a képzőművészet, a kulinária. Keresett a világirodalom, avagy a líra klasszikusait felvonultató sorozatunk, de a Természettudományi  Enciklopédia is. Fogy a Magyar festészet mesterei sorozat, de a Romsics Ignác történész által szerkesztett 24 kötetes Magyarország Története is, sőt Jókai Mór regényeinek díszkötetes változata. Miközben örülünk , hogy a kiadói   kollégium  rendszeres team munkája, az „hangolt” marketing, és kereskedelem jó döntéseinkben erősít meg bennünket, fejet hajtunk a magyar olvasó előtt is, akik áldoznak a könyv vásárlásra. Számunkra ez fontos visszajelzés.

-Van-e még újdonság,  terv?

Régi vágyunk volt a kulturális fotó ügynökség létrehozása, amely szerkesztőségeknek, online újságoknak, fotóügynökségeknek lehet remek bázisa. Jelenleg 19 000 , októberre mintegy 25 000 , digitálisan elérhető  kiváló fotós – köztük  Eifert János, Korniss Péter és, még hosszan sorolhatnám – képei nálunk elérhetők és készül az angol nyelvű anyag is. Számításaink szerint fiatal kollégáim munkája 2-3 év múlva térül meg.

-Ön nemcsak könyvkiadó, a  tudományos élet szereplője, elismert szobrász és festő is. Ecce Homo címmel az Újpest Galériában nyílik tárlata szeptember 22-én. Honnan az idő  mindehhez?

-Kell, hogy az ember néha elbújjon a nyomdagépek mellől. Számomra a festés és a  szobrászat kikapcsolódás, Kossuth Lajos portréja volt az első, amit bronzba öntöttem. Írók, képzőművész sokasága ihletett meg. Az, hogy ez nemcsak szép elfoglaltság, hanem esetleg több is annál, Varga Imre, a szobrászfejedelem jelezte felém. Legnagyobb tisztesség, hogy felkérésre megmintáztam a F ejtő Ferenc-díjat és  a Babits –díjat, amelyet például  Hubay Miklós, Juhász Ferenc és Kányádi Sándor őriz otthonában. Megtisztelő, hogy  az Újpest Galéria másodszor fogadja be a portrékat – velem együtt.