Kora reggel óta havat takarít a Városgondnokság

  •  
  •  
  •  

Korán reggel indult a nap az Újpesti Városgondnokság Kft. hóval birkózó munkatársainak. A városközpontban, valamint Káposztásmegyeren, egyaránt folyik a nagy mennyiségű hó eltolása, ellapátolása. A gépi erőt két traktor jelenti, a hólapátolás emberi erővel történik. Megerősített létszámmal dolgoznak.

Fejér János, az Újpesti Városgondnokság Kft. zöldterületi ágazatának vezetője elmondta: – Jó tíz centiméteres hó borítja Újpestet. Ott, ahol a szél is megtette munkáját, tizenöt centiméter vastagra nőtt a hótakaró. A Városgondnokság feladata továbbra is az önkormányzat fenntartásában lévő parkok, terek melletti gyalogos utak, sétányok tisztítása.

– Az egyik traktor ma reggel ismét a Szent István téren kezdte meg a hó eltakarítását. A szakadatlan hóesésben folyik a síkosság-mentesítés is.– tájékoztat Fejér János. – A hómunkások a Nyár utca, Tél utca térségében kezdték meg a hó lapátolását, az utak, tisztítását. A traktor pedig a Szent István térről a Szigeti utca-Závodszky utca térségébe gurul át.

A gépi erő segítségével nem sokkal reggel 8 óra után végeztek a Király utca letisztogatásával. Onnan a Semsey park, a Deák utca sétáló része az úti cél.

Folyik a síkosság-mentesítés is.

Káposztásmegyeren nagy létszámmal, kézi erővel végzik a hó elsöprését, lapátolását. A Kósa Pál sétány, a Tóth Aladár utca, a Nádasdy utca térségéből fokozatosan haladnak a munkások a Bőröndös utca, s az Óratorony felé.

Az Újpesti Városgondnokság Kft. beveti teherautóit is. A Szent István téren összetolt havat a markolós teherautó segítségével elszállítják. Az Ady Endre Művelődési Központ udvarán is összetolják, majd elszállítják a havat. Vasárnap este 19 órakor színházi bemutató lesz az Újpest Színházban. A Sóska, sültkrumpli című Egressy-darab, amely Újpest Önkormányzata, az UTE, valamint az Újpesti Sajtó Kft. támogatásával kerül színpadra, nem marad el, az épületbe biztosított lesz a bejutás.

A hó eltakarításában dolgozókat forró teával látja el folyamatosan az Újpesti Városgondnokság Kft.

A tudósítás írásakor, nem sokkal fél tíz után, csupán hószállingózás tapasztalható Újpesten, a városközpontban. Gyönyörű napsütés, szép táj a látvány. Még a jócskán mínuszban is sétára csábító. Az előrejelzések szerint csökken, majd megáll estig a hóesés. Újabb hullámra országszerte hétfő estétől számíthatunk.

Nem árt azonban felkészülni a hétvége után a hétvégi munka- és iskolakezdésre. Számot vetni azzal, hogy a hó miatt nehezebbé válik, lassul a közlekedés. Akár járművel, akár gyalogosan indulunk hétfőn reggel útnak, rátartással tegyük.

–B. K


Budapesten járhatóak az utak

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. az éjszakai  műszakban 99 munkagéppel és csaknem ezer hómunkással takarította Budapest útjait és köztereit, az utak járhatóak, a BKV járatai hajnalban rendben elindultak. Az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, illetve a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon folyamatos a takarítás. A hómunkásokkal a közjárdákon, közlépcsőkön, gyalogátkelőhelyeknél végeztetik a hó eltakarítását, a síkosság-mentesítést. Az FKF reggel hat órától ismét hómunkásokat vett fel, a nyolcórás munkáért nettó 3750 forintot fizetnek. Budapesten szombat reggel óta esik a hó, az FKF mérései szerint 13-14 centiméter hó esett a főváros területén. (forrás: origo.hu)