Kora tavaszi koktélok

  •  
  •  
  •  

A tél búcsúztatására sok rendezvényt szerveznek, ahol a koktéloké a főszerep. A koktélok alapanyaga lehet gyümölcsös, vagy zöldséges, sűrű, vagy híg, darabos, vagy pépesített,
alkoholos, vagy alkoholmentes.

A színek és ízek variációja szinte végtelen. Háromféle friss, vagy konzerv gyümölcsből:

alma, őszibarack, cseresznye,                        szilva, sárgabarack, mandarin,
körte, kivi, meggy,                                              ananász, pomelo, citrom,
eper, alma, narancs,                                          málna, banán, körte,
sárgabarack, narancs, grapefruit,                   mandarin, banán, lime,
grapefruit, ribizli, őszibarack,                           körte, szilva, mandarin.

Az alapanyagokat darabolhatjuk, vagy leturmixolhatjuk. Az alapja lehet gyümölcslé, gyümölcstea, gyümölcsszörp; tejes alapú, tejszínes alkoholos: bor, likőr, rum, gin, pezsgő, konyak hozzáadásával.

Fűszerezés: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs, citromfű, levendula, szegfűbors, csillagánizs, vanília, mandula, marcipán, vagy dió aroma.

Díszítés: friss gyümölcs héja hámozva vagy reszelve, színes gyümölcs, vagy étcsokoládé darabok, kókuszreszelék, darált dió, mandula, tejszínhab.

Mutatós koktélt készíthetünk, ha eltérő hőmérsékletű italokat töltünk egymásra. Pl.: a pohár aljára szobahőmérsékletű grapefruitlé kerül, erre lehűtött bort öntünk, majd erre egy kevés gyümölcslét öntünk óvatosan. Nem keveredik a hideg bor a melegebb gyümölcslével. A színek variációit használhatjuk ki a fehér grapefruit és vörösbor, vagy piros grapefruit és fehér bor alkalmazásával.

A zöldség alapú koktélokat főleg turmixolva alkalmazzuk.
Paradicsom, zeller, sárgarépa,                         sütőtök, sárgarépa, retek,
cékla, alma, sárgarépa,                                      kápia paprika, uborka, cukkini,
homoktövis, sütőtök,                                            zeller, cékla, uborka, retek,
paradicsom, kápia paprika, cukkini,                 sárgarépa, homoktövis, alma,
brokkoli, uborka, fejes saláta,                            paraj, cukkini, zeller.

Fűszerezés: friss bazsalikom, rozmaring, zöldpetrezselyem, zeller, kapor, tárkony, mustár, torma, őrölt szerecsendió, gyömbér,kömény,bors, curry, koriander, só.

Díszítés: zöld csírák, zöldségdarabok, reszelt sajt, gyöngyhagyma.
Itt a nőnap, jönnek az ünnepek, minden alkalomra kínálhatjuk a koktélokat.

Lettner Annamária dietetikus