Korlátozzák a forgalmat a szmog miatt Budapesten

  •  
  •  
  •  

Nem oldotta fel a szmogriadót a főpolgármester, így csütörtökön már a járműforgalmat is korlátozzák a fővárosban. Reggel hattól este tízig nem közlekedhetnek a fekete és piros matricás gépjárművek.

Nem javult számottevően a levegő minősége szerdán Budapesten, így csütörtök hajnali hat órától forgalomkorlátozásokat vezettek be a fővárosban. Tarlós István főpolgármester már szerdán elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát, a vonatkozó fővárosi rendelet értelmében a forgalmat másnaptól, azaz csütörtök reggel hat órától korlátozhatják.

A szabályozás értelmében a rendszámukon fekete vagy piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek reggel hat és este tíz óra között nem közlekedhetnek a főváros közigazgatási határán belül.

Kivétel ez alól az M0-ás körgyűrű fővároson belüli szakasza, illetve Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépforgalma – azaz a tilalom nem vonatkozik a Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út közigazgatási területen belüli szakaszaira, illetve a Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út közigazgatási területen belüli szakaszára.

A forgalomkorlátozás idején a közlekedésből kizárt, fekete és piros plakettes gépjárművek ingyen parkolhatnak.

A forgalomkorlátozás mellett tilos az avar és a kerti hulladék égetése, ezt már a szmogriadó tájékoztatási fokozata alatt megtiltották.

A Főpolgármesteri hivatal tájékoztatása szerint szerdán nem mérséklődött a kisméretű szálló por terhelése a fővárosban, az összes mérőponton meghaladta a riasztási küszöbértéket. Pedig szerdán a meteorológia szerint kedvezőbbek voltak a körülmények, ellenben csütörtökön előrejelzésük alapján nem várható javulás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint párás, ködös, majd derült idő várható. Délután kelet felől kissé hidegebb levegő szivároghat be a térség fölé. Délután, este a mérsékelt délkeleti széllel és a keveredési réteg átmeneti kismértékű megvastagodásával a levegőminőség várhatóan alig javul. A szálló por napi koncentrációja továbbra is várhatóan meghaladja a tájékoztatási, helyenként valószínűleg a riasztási küszöbértéket.

(Fotó és szöveg: index.hu)