Kormorán Folk(-Rock) Fesztivál

  •  
  •  
  •  

A Koltay Gergely vezette, Magyar Örökség-díjas zenekar 2011 júniusában Újpest önkormányzatával Kormorán Folk Fesztivált rendez. Augusztus 19-én és 20-án Koltayék pedig bemutatják a Honfoglalás rockopera-változatát, parádés szereposztással.

A Kormorán Folk Fesztivált június 3-a és 5-e között a fővárosban, közelebbről Újpesten, az együttes megalakulásának 35. évfordulója alkalmából celebrálják. A „35 éves a Kormorán együttes” című kiállítás megnyitója a rendezvény első napján lesz az Újpesti Gyermek Galériában. (A kiállítást Wintermantel Zsolt polgármester nyitja meg.)

A fesztiválon három napon keresztül kerületi, a Kormoránéhoz hasonló zenei kultúrát, illetve néptáncot művelő együttesek, kisebbségi önkormányzatok mutatkoznak be. A második napon fellép a Mistrál együttes, június 5-én pedig a Barbaro zenekar hangversenye után a Kormorán esti nagykoncertje következik.

A Kormorán koncertsorozatát márciusban azokkal a határon túli magyar előadókkal, köztük (a Társulatból is ismert) Vadkerti Imrével, valamint Fehér Nórával kezdte meg, akik a télen megjelent Magyar Kettős című zenealbum szólóénekesei.

„Ez a Kormorán egyik legkülönlegesebb zenealbuma. Ugyanis a felvételen nemcsak az együttes muzsikusai zenélnek, soraikban a székely Gáspár Álmossal, hanem van valamilyen sajátos szimbolikus jelentése annak, hogy meghívást kaptak énekesek a Felvidékről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és Erdélyből. Mégpedig Vadkerti Imre és Fehér Nóra mellett Pál Eszter, Ferencz József és Simon Adorján” – hangsúlyozza Koltay Gergő zenekarvezető, megjegyezve, hogy a határokon átívelő magyarság tudata hatja át a vad hangzásokkal és lírai betétekkel teli albumot.

A turnén az albumot is jegyző dobossal játszik az etno rock együttes: a V’Moto-Rock zenészével, Herpai Sándorral. Külön érdekesség, hogy a legendás dobos a Barbaro zenekarban már hosszú évekig együtt muzsikált a Kormorán basszusgitárosával, Zsoldos Tamással. Az összeszokott ritmusszekció mellett a gitárt Antoni Arnold – Rúzsa Magdi korábbi zenésztársa – szólaltatja meg a koncerteken.

Nyáron az etno rock csapat Zalaegerszegtől az erdélyi Csíkszeredáig számos helyszínen koncertezik, így a – tizenkilencedik – paksi Gastroblues Fesztiválon is. Júliusban Koltay Gergő és Szűts István csapata Budapesten újra fellép, mégpedig a méltán rangos New Orleans Music Clubban, ahol rádió- és tévéfelvétel is készül a koncertekről.

A Kormorán-műhely egy megaprodukcióról is gondoskodik: augusztus 19-én és 20-án ugyanis Koltayék bemutatják a Honfoglalás rockopera-változatát, Komáromban, a Duna mentén, 80 lovassal, táncosokkal, kaszkadőrökkel.

A nyári koncertsorozatát augusztus végén a Sitkei Rockfesztiválon zárja a Kormorán.

(zene.hu)