Környezeti kár nincs, bírság van

  •  
  •  
  •  

Még januárban, három napon át, egy nagy átmérőjű csövön ömlött a víz a Dunába, az Újpesten működő Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepről. Gyanús lett ez az egyik arra járó polgárnak, aki bejelentést tett a Polgármesteri Hivatalban. Wintermantel Zsolt az illetékes minisztériumhoz fordult, ahol megállapították: a víz rendben van, de szabálytalanságok akadtak.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

A Fővárosi Csatornázási Művek megbízásából az egyik cég két, ipari víz kivételére alkalmas kutat fúrt, melynek tisztítószivattyúzását januárban végezték, és a vizet a zárt csatornarendszer helyett a Dunába engedték. Ez szúrt szemet az egyik, környezetét féltő polgárnak.

Wintermantel Zsolt azonnal intézkedett: levelet küldött a Vidékfejlesztési Minisztériumnak. Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár kivizsgáltatta az ügyet. Megtörtént a terepbejárás, bemérték és megvizsgálták a kiömlő vizet. Környezetszennyezésről szerencsére nincs szó, minőségileg nem történt határérték feletti kibocsátás. Igaz ugyan, hogy a kutak létesítésére a Csatornázási Művek kért létesítési engedélyt a Felügyelőségtől, azt azonban még nem adták ki. Így aztán megállapították az engedély nélküli munkavégzést, és intézkedtek a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárás megindításáról, bírság kiszabásáról.

Á.T.


Elhúzódó engedélyeztetés

Az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep ipari kútjainak engedélyeztetési eljárása a vártnál jobban elhúzódott – nyilatkozta lapunknak Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. kommunikációs vezetője. – Ugyanakkor a kutak megvalósítását a 2011-es beruházási terv tartalmazta, ezért október 26-án szerződéskötésre került sor, bízva abban, hogy az engedély több mint 4 hónapos eljárási idő után, menet közben megérkezik. Sajnos az engedélyezési eljárás tovább húzódott, miközben a kutak év végéig elkészültek. További problémát okozott, hogy a kivitelező cég nem az előírások szerint járt el, amikor a próbaszivattyúzás vizét a telepi csatornahálózat helyett a Dunába juttatta. Az FCSM vezetése az eljárásban résztvevő munkatársakat figyelmeztette és felhívta figyelmüket az engedélyezési előírások maradéktalan betartására, valamint a hatóságok munkájának segítésére. A fennmaradási engedélyt beadási határidőn belül benyújtottuk.