Koronavírus: Alkalmazható Európában a BioNTech/Pfizer-vakcina

  •  
  •  
  •  

Az Európai Unió gyógyszerészeti hatósága hétfőn engedélyezésre javasolta a BioNTech/Pfizer koronavírus-vakcináját, azaz december 27-én elkezdődhetnek a tömeges oltások a tagországokban, így Magyarországon is – írja a Politico nyomán a 444.

A portál emlékeztet, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hetekkel azután hozott döntést, hogy Nagy-Britanniában, illetve az Egyesült Államokban is engedélyezték ezt a vakcinát, és ezekben az országokban (illetve azóta Kanadában és Izraelben) megkezdődött az oltási kampány.

Az EMA hétfőn azt javasolta, hogy az Európai Bizottság adjon piacra bocsátási engedélyt a gyógyszergyártónak, onnantól pedig a tagállamok zöld utat kapnak az oltások megszervezéséhez. Ez a folyamat még két napot vehet igénybe.

Az Európai Bizottság 200 millió dózist jegyzett elő ebből a vakcinából, fenntartva a lehetőséget, hogy további 100 millió adagot lekössenek.

A vakcinákat a tagállamok között lakosságarányok alapján fogják szétosztani.

A jelenlegi menetrend szerint az uniós raktárakból december 26-án kezdhetik kiszállítani a vakcinákat, és december 27-e és 29-e között történhet majd meg az első tömeges oltás.

Hogy hol kiket oltatnak be először, arról minden tagállam maga dönthet, bár az Európai Bizottság korábban megfogalmazott ajánlásokat ezzel kapcsolatban.

, , , , , , ,