Korszerű villamosok jönnek

  •  
  •  
  •  

Az Index információi szerint a spanyol CAF járműgyártó cég ajánlatát találta a legjobbnak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a fővárosi villamostender lezárásakor. A korszerű járművek 2015-ben érkezhetnek meg.

CAF-gyártmányú villamos Belgrádban

A portál csütörtök este pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: a cég 27 milliárd forintot kér a 25 darab rövidebb (34 méteres) és a 12 darab hosszabb (56 méteres, a Combinonál is hosszabb) alacsonypadlós, hosszában átjárható villamosért. A járműveket az 1-es és 3-as vonalakra szerzik be, a BKK mindkét viszonylaton jelentős felújításokat végeztet, ennek a megújulásnak a része a járműbeszerzés is.

A lap információi szerint a tender utolsó szakaszában öt gyártó „maradt állva”, a vesztesek között volt, akinél a referenciát találták aggályosnak, két esetben pedig a jármű kialakítása nem volt megfelelő.

A CAF mint márka

Korábban ugyanez a gyártó nyerte meg a debreceni villamostendert. Az Urbos3 típusú szerelvényekből három már megérkezett a városba, a járművek jelenleg próbafutáson vannak. Debrecen vezetése jövő év elején már forgalomba állítaná az alacsonypadlós villamosokat, így azok néhány hónap múlva már utasokat szállítanának.

A debrecenivel megegyező, Urbos3 kocsiszekrényű villamosokat Belgrádba, Tallinnba, Besanconba, Nantes-ba, Houstonba is szállítottak az elmúlt években, így a CAF ezekben a városokban már kipróbált típusnak számít. Maga a Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. gyorsan fejlődő cég, 7500 ember foglalkoztat, éves árbevételét pedig nemrégiben 1,5 milliárd forintra növelte. A baszk cég ősét 1860-ban alapították, a vállalat leginkább Spanyolországban terjeszkedik.

MTI/MOA
kép: iho.hu