•  
  •  
  •  

Idén is számos lehetőségünk lesz elmerülni a különböző borok és ételek világában a Borvíkenden. Két újabb kiállítót mutatunk be, akikkel személyesen is megismerkedhetünk szep­tember második hétvégéjén. 

A Balaton másik arca

Benesch Antal borász 2021 óta dolgozik a Veszprémi Érseki Pincészetnél. Az Újpesti Borvíkenden most először találkozhatunk boraikkal.
– Mit kell tudni a pincészetről?
– A Veszprémi Érseki Pincészetnek régi hagyománya és történelme van: az érsekség 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, ami azt jelenti, hogy a pince idén a 747. szüretére készül. Két területet foglal magába, ráadásul e kettő két különböző borvidékhez tartozik. Az egyik birtok a Balaton-felvidéki borvidéken, Mindszentkállán található, a másik pedig a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön. E két terület klíma és talaj tekintetében is különbözik, így igazán izgalmas ízvilágú borokat tudunk készíteni.
– Milyen szőlőfajtákkal foglalkoztok?
– A klasszikus balatoni vonalat – aminek középpontjában elsősorban az olaszrizling és a kékfrankos áll – mindenképpen meg szerettük volna ugrani és nem csupán azért, mert rengeteg helyen találkozunk ezekkel a fajtákkal. Nyilván nálunk is jelen vannak, de nem kizárólag bennük gondolkodunk. Fehér tekintetben a sauvignon blanc és a rajnai rizling került a középpontba, a vörösek közül pedig a pinot noir. A sauvignon blanc kiválóan alkalmas arra, hogy bemutassa a termőterületek összetettségét, hiszen rengeteg arca van. 2024-től szeretnénk erőteljesebben foglalkozni az olyan fajtákkal, mint a cabernet franc, syrah, sőt esetleg olyan délies szőlőkkel is, mint a grenache vagy a tempranillo. Számunkra egyaránt fontos a hagyományőrzés és a folyamatos fejlődéssel járó megújulás.

– Milyen tételekkel készültök a Borvíkendre?
– 2022-es borokat fogunk vinni. A Vesprim Infula családból készülünk egy rozé és egy fehérborral. Az Infula (püspöksüveg) elnevezés a pince alapborait foglalja magába és a két említett terület összességét szeretné bemutatni: azt, hogy mi mit értünk balatoni bor alatt. Fröccsnek is kiváló tételekről van szó, amik gyümölcsösek és karakteresek, tartalmasok és lazák egyszerre. Ezeken túl bemutatjuk a Mandorla család két tagját is, amelyeknek a címkéin található női alakjait az érseki palota díszebédlőjének motívumai ihlették. A sauvignon blanc tökéletesen ötvözi az óvilági és újvilági ízeket, a rajnai rizling pedig hozza a barackos vonalat kiváló savszerkezettel. Ha pedig minden a terv szerint megy, készülünk egy kis meglepetéssel is. Összességében tehát igazi indián nyári hangulatot idézünk majd elő.

hkf