Köszönet az áldozatos munkáért, a törődésért

  •  
  •  
  •  

Egy nappal az ünneppé nemesedő Semmelweis- nap előtt tartotta díjátadó ünnepségét Újpest Önkormányzata. Az Újpest Egészségéért díjat, valamint az egészségügyi dolgozók számára odaítélt további elismeréseket június 30-án kora délután nyújtotta át az Újpesti Gyermek –és Ifjúsági Házban megtartott ünnepségen Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere. Az ünnepségen köszöntötte a jelenlévőket Dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára, valamint Dr. Bocskai Tamás, a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.

Ma is irányadó fogalmak:  a lelkiismeretesség és a kötelesség

Kerekes György, az UGYIH igazgatója, Újpest Önkormányzata, a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet, valamint a Szociális és Egészségügyi Intézmény nevében köszöntötte a színháztermet megtöltő egészségügyi szakembereket továbbá a meghívott intézményvezetőket, vendégeket. Az önkormányzat immár tizedik alkalommal ítélte oda  – széles körből érkező felterjesztések alapján – a képviselő-testület rendelete alapján az Újpest Egészségéért díjat. A hagyományosan Semmelweis Ignác, az „anyák megmentőjeként” legendássá váló magyar orvos születésnapja apropóján, ebben az évben is sor került a díj odaítélésére. A díjátadó ünnepség a lelkiismeretesség, a kötelességtudás és önzetlenség mintaképeként is híressé vált Semmelweis Ignác születésének 191-ik évfordulója is volt egyben.

Az ünnepség elnökségében Dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára,  Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, országgyűlési képviselő, Dr. Bocskai Tamás, a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet főigazgatója, továbbá az intézmény orvos igazgatója:  Dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő, továbbá Dr. Varga József, a SZEI megbízott igazgatója foglalt helyet. Az ünnepségen tisztelettel köszöntötték Dr. Csernus Évát, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat IV. kerületi Intézetének vezető főorvosát, Dr. Göndöcs Zsigmondot, az Országos Mentőszolgálat műveleti igazgatóját, valamint Dr. Szentesi Miklóst, a Magyar Honvédség Balatonfüredi Kardiológiai Rehabilitációs Intézet gazdasági igazgatóját. Nagy István, Újpest népjóléti alpolgármestere akadályoztatása miatt nem lehetett jelen az ünnepségen. 

Formálódó döntések és köszönet
 
Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár közvetlen szavakkal köszönte meg a meghívást, s mint mondotta több okból is az újpestiek Semmelweis-napi ünnepségét választotta. Egyfelől a közeljövőben jelentős változások zajlanak majd a főváros egészségügyében – mint ahogyan a későbbiekben utalt rá- néhány hónap múlva már konkrét elképzelésekről lehet  beszámolni – megtisztelő dolog továbbá, hogy az önkormányzat és a kórház évek óta együtt ünnepel. Az önkormányzat ismeri az újpesti egészségügy, a kórház helyzetét és segíti is törekvéseit. Így az ünnepség egyben a köszönet is az önkormányzat támogatása, gesztusa felé. Az államtitkár szólt személyes indíttatásról is. Felesége és annak édesanyjának újpesti kötődéséről.
A tervek, kormányzati elképzelések felvázolása után a legtöbb szó a köszöneté volt. A munkáért, a kitartásért és az igyekezetért, amelyről hosszú évek óta tanúbizonyságot tesznek az újpestiek.
Majd Wintermantel Zsolt polgármester, Dr. Szócska Miklós államtitkár társaságában, hat olyan személynek, akik az újpesti lakosok egészségéért végzett magas színvonalú tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak Újpest egészségügyének fejlesztéséhez – átadta az önkormányzat Újpest Egészségéért-díját.
Újpest Egészségéért –díjban részesült:

Ágoston Erzsébet, a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet kardiológiai szakasszisztense

Ágoston Erzsébet, akit a Kórházban csak „Titt”-ként ismernek, 1977. szeptember 2-án kezdett az Árpád Kórház Gyermekosztályán dolgozni. Az Osztály megszűnése után a Kórház II. Belgyógyászat kardiológiai őrzőjében folytatta munkáját. A későbbiekben az osztály részeként beindult kardiológiai ambulancia munkatársa lett, azóta is ott dolgozik. Munka és három gyerek nevelése mellett megszerezte a kardiológiai asszisztensi szakképesítést. Munkatársai, vezetői tisztelik példamutató szorgalmát. Betegei is nagyon szeretik. Ha a fekvőbeteg osztály működése úgy kívánja, vezetői mindig számíthatnak rá. Szívesen, sokszor önként dolgozik a betegágy mellett. Az Újpesti Egészségnapok kezdetétől rendszeresen részt vesz a hétvégi szűréseken. Az intézményben mindenki ismeri, a hozzáforduló betegeknek és kollégáknak a  maximális segítséget nyújtja.

Demes Istvánné, a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet gazdasági igazgatója

1974 óta dolgozik az egészségügyben, gazdasági területen. Pályafutása során vezető szerepet töltött be több kórházban és országos intézetben. 1998. július 1-je óta dolgozik a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézetben, mint az intézet gazdasági igazgatója. Munkáját pontosság és a lelkiismeretesség jellemezte és jellemzi. Szívós és lelkes munkabírásának is köszönhető, hogy a Kórház a nagyon súlyos finanszírozási gondok és a nagyon drasztikus és előnytelen struktúraátalakítás ellenére még talpon tudott maradni, és a betegellátásban rászabott feladatát a folyamatos gazdasági nehézségek ellenére, maradéktalanul el tudta és még el tudja látni.

Dr. Gallik Rita, a Liszt Ferenc utca 23/B szám alatti felnőtt háziorvosi rendelő háziorvosa

Budapesten, 1984-ben a Semmelweis Orvosi Egyetemen szerzett diplomát. Pályáját a váci kórházban kezdte, ahol három évig aneszteziológusként, majd további három évig üzemorvosként dolgozott. 1990-ben édesanyjától dr. Szűcs Ilonától vette át a háziorvosi praxist, és azóta szolgálta és szolgálja Újpest lakosságát egészsége megőrzésében és helyreállításában.
Odaadó,  lelkiismeretes munkájának köszönhetően betegei megszerették, szerénységével, szakmai tudásával kivívta tiszteletüket. Akárcsak szülei dr. Gallik László és dr. Szűcs Ilona, mindenkor betegei mielőbbi gyógyulása érdekében alázattal végzi munkáját. Elkötelezettsége és hivatástudata példaértékű. Kiváló kapcsolatot alakított ki mind pácienseivel, mind kollégáival.
(Dr. Gallik Rita nem tudott megjelenni a díj átadásán, helyette fia, Barton Zoltán vette  át a díjat. )

Józsáné Lányi Katalin, a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet gyógytornásza

1973-ban végzett az állami gyógytornászképzőben, majd 1987-ben a Hajnal Imre Egészségtudományi Egyetemen felsőfokú gyógytornász szakképesítést szerzett. Első munkahelye 1976-ig a Baleseti Intézet volt. 1976. március 5-től dolgozik az Intézmény egyik legnehezebb osztályán az Árpád Kórház Traumatológiáján, gyógytornászként. Főállása mellett éveken keresztül a főiskolai képzésben gyakorlatvezetőként vett részt. Jelenleg szakdolgozatokhoz opponensként tevékenykedik. A Gyógytornász Egyesület alapító tagja. Munkája nagyon precíz, igényes és pontos. Rendszeresen továbbképzi magát, figyelemmel kíséri a szakmai újdonságokat, változásokat. Mindig kedves, segítőkész, legyen szó akár kollégáról, akár másról, bármely megoldandó problémáról. Szakmai munkáját kifogástalanul végzi tudását munkatársai elismerik.

Lakatos Béláné, a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet Ápolási Igazgatóság főelőadója

1985. február 1 óta dolgozik főelőadóként a Szakrendelőben. Jelenleg feladata a felnőtt szakrendelőben dolgozó kollégák napi munkavégzésének szervezése a szakrendelések vezetőasszisztenseivel, akik mindig számíthatnak rá. Munkájára nagyon igényes, precíz, pontos rendszeresen továbbképzi magát. Mindig kedves, segítőkész. Munkahelyi feladatai mellett sokat tesz azért is, hogy a közösség összekovácsolódjon, intézeti bálok és szakmai vetélkedők szervezésében vesz részt.  Szakmai munkáját kifogástalanul végzi, tudását munkatársai elismerik.
Megbízható, felelősségteljes munkavégzése, szakmai munkája közösségi tevékenysége kimagasló. Kollegialitását a nagyfokú empátia jellemzi.

Mihalovics Éva, a Vasvári Pál utca 20-22 sz. alatti felnőtt háziorvosi rendelő háziorvosi asszisztense

1976-ban fejezte be egészségügyi tanulmányait a Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakközépiskolában. 1982 óta dolgozik Újpesten, dr. Lisziczky Géza asszisztenseként. Kiváló szaktudása, betegei érdekében végzett munkája kimagasló. Fáradhatatlanul, szabadidejében is, látogatja a betegeket. Nagy felelősségtudattal, szakmai elhivatottsággal végzi egészségmegőrző munkáját. Mindig nyitott az új gyógymódok, betegségmegelőző programok elsajátításában.
Betegei mentális gondozására is nagy hangsúlyt fektet. Kiemelt figyelmet fordít az idős emberek gondozására, az egészségügyben oly fontos bizalmi kapcsolat kialakítására. Jó kapcsolatokat ápol a szakellátásban dolgozó kollégákkal.
Immáron 29 éve végzi munkáját az újpesti betegek érdekében.

A Kórház köszöni az önkormányzatnak

Az Újpest Egészségéért díjak átadását követően Dr. Bocskai Tamás, a Károlyi Sándor Kórház-és Rendelőintézet főigazgatója mondott köszönetet az egészségügyben dolgozó munkatársak helytállásáért. Továbbá megköszönte Újpest Önkormányzatának, a város vezetőjének, kiemelten pedig Nagy István alpolgármesternek a több éve töretlen segítséget, amelyet erkölcsi és anyagi  értelemben is folyamatosan megkapnak.
Majd folytatódtak a gratuláció és a köszönetnyilvánítás percei: Újpest Önkormányzata az egészségügyben kifejtett magas színvonalú munkát Polgármesteri dicsérettel és jutalommal ismerte el.
A Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet  negyvenöt, a
Szociális és Egészségügyi Intézmény hét, valamint az Újpesti Önkormányzati Bölcsődék Intézményének nyolc dolgozója részesült Polgármesteri dicséretben és pénzjutalomban.
 A Szociális és Egészségügyi Intézmény több munkatársa is jutalmat kapott, az elismeréseket Dr.  Varga József igazgató adta át. 

A Semmelweis napi ünnepség zárásaként Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere újból gratulált a díjazottaknak, és köszönetet mondott az egészségügyben dolgozók helytállásáért, a nap mint nap tapasztalható – személyes példák sokaságával  is alátámasztható – gondosságért és törődésért. A Semmelweis-napi ünnepség zárásaként kedves kötelességének tett eleget, amikor fogadásra hívta a megjelenteket.

B. K