Koszorúk a mártír politikus emléktábláján

  •  
  •  
  •  

Születésének száztizenegyedik, halálának ötvenötödik évfordulója közeledtével koszorúzással emlékeztek meg gróf Esterházy Jánosról Újpesten, március 1-jén. Különös aktualitást adott az eseménynek, hogy a városrészen tér és emléktábla őrzi a felvidéki mártír politikus nevét.

Délután öt óra után érkeztek az ünneplők a Városházára, ahol Wintermantel Zsolt köszöntötte a vendégeket, majd közösen elindultak az Esterházy térre.

A téren, a kőtömbbe ágyazott emléktáblánál koszorút helyezett el Wintermantel Zsolt Polgármester, Csáki Pál közíró, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja korábbi elnöke. Koszorúzott továbbá az Esterházy János Társulás nevében Peczár Károly elnök, a Pázmaneum Polgári Társulás elnöke, Karaffa Attila, az Esterházy Emlékbizottság képviseletében Martényi Árpád és Újpest Önkormányzata nevében dr. Tahon Róbert jegyző és Cserna Sándor közbiztonsági referens. Végezetül több közéleti személyiség, civil is lerótta kegyeletét.

Ezt követően a megjelentek az Ady Endre Művelődési Központba mentek, ahol tovább folytatódott Gróf Esterházy János méltatása.

Á.T.Esterházy tér

Újpest képviselő-testülete Wintermantel Zsolt javaslatára 2008 nyarán ellenszavazat nélkül határozott arról, hogy a németbarát szlovák csatlósállamban, a zsidók elhurcolása ellen bátran kiálló magyar honatya nevét vegye fel a Nádor utca és Vécsey utca kereszteződésénél található park. Egy ideig azonban várni kellett a hivatalos névhasználatra, mígnem az önkormányzati választás után felgyorsultak az események, amikor is az új polgármester azonnal benyújtotta Újpest erről szóló határozatát a fővárosnak. Végül az elmúlt év tavaszán a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében hivatalossá vált az Esterházy János tér elnevezés.