Koszta János: Kihívásnak tekintem a munkámat

  •  
  •  
  •  

Koszta Jánost, a Videoton, a Vác, és a BVSC egykori kapusát az MLSZ a Bozsik-program legjobb szakemberként díjazta. János tizenhárom éve dolgozik Újpesten, a mai napig nyolc kapusa mutatkozott be az NB1-ben és a felnőtt labdarúgó-bajnokság másodosztályában.

– Azokkal tudok jól együtt dolgozni, akik komolyan gondolják a kapusságot, mert ezt csak komolyan lehet csinálni – vallja a kapusedző. – A jó kapust igazán ritka adottságok jellemzik a futballban. A reflexei nagyon gyorsak, legalább 190 cm-esnek kell lennie, remek labdafogással kell rendelkeznie. Mindehhez nélkülözhetetlen az ütemérzék és a rúgótechnika, hiszen ma már egy kapusnak is jól kell bánnia a labdával, és nemcsak a kezével. A felsoroltakból talán a fele genetikai, azaz valami tanítható, valami nem.

Koszta János a 2000-es születésűektől, az U14-es korosztályon át egészen az U19-esekig felügyeli a kapusképzést. Az lila-fehér korosztályos csapatok valamennyi kapusa az ő keze alól nőtte ki magát.
– Miért a kapuban találta meg a helyét? Úgy mondják, a pályán sem volt ügyetlen.
– Ez tévedés, hiszen én mindig kapus akartam lenni. Négyéves koromban mellbe rúgtak egy focilabdával. Attól a pillanattól fogva kapus szerettem volna lenni, és valami megmagyarázhatatlan oknál fogva, azóta nem tudok elszakadni a labdarúgástól.
– Munkának, küldetésnek, egyáltalán minek nevezi a munkáját?
– A kapusképzés egy kihívás, mert aki nem szenvedélyesen csinálja, az nem tudja a gyerekeknek átadni sem a tudást. Egyéni képzés folyik. Minden egyes edzés felér egy mérkőzéssel, és itt mindenre ugyanaz vonatkozik, mint a csapatedzésen. Ott is, és itt is bizonyítani kell a srácoknak, hogy ők igenis kapusok, és jó kapusok akarnak lenni.
– Mikor lehet kapusnak nevezni egy gyereket?
– Kapussá akkor válnak, ha elérik azt, hogy bemutatkoznak egy NB1-es vagy egy NB2-es felnőtt csapatban. Gyerekkorban nincs korhoz kötve, hogy mikor válik valaki kapussá. Bevallom, nem szoktam megjósolni, kiből válhat jó kapus. A kapus utolsóként áll a mezőnyjátékosok mögött, ezért erős idegekkel kell rendelkeznie, de emellett jó döntéseket is kell hoznia, illetve kevésbé rosszakat.
– Az elmúlt évek során számtalan kapust adott a magyar labdarúgásnak. Talán nem véletlen a kitüntetése…
– Segítettem őket a munkájukban, hogy kitűzött céljaikat elérjék, de egyedül kevés lettem volna a sikerhez. A labdarúgó pályafutásom tapasztalatát, azt például, amit az NB1-ben megéltem, szerettem volna és ma is szeretném átadni a kapusaimnak. Kívánom nekik, és nagyon bízom abban, hogy ők a nemzetközi porondra is eljussanak majd. De azt senki se felejtse el, ehhez rengeteg munkára, fogalmazhatnék úgy is, megszállottságra van szükség.

UTE Labdarúgó Akadémia/GG