Kötelező a tűzvédelmi előírás

  •  
  •  
  •  

Március végéig kell tűzvédelmi szabályzatot kifüggeszteniük azoknak a társasházaknak, amelyek ezt eddig nem tették meg. A határidő azért lett fontos, mert a hatályos szabályzatba ismét visszakerült a társasházakra vonatkozó előírás. A katasztrófavédelem bejelentés alapján, illetve rutinból is végez ellenőrzést.

– A március végi határidőnek azért van jelentősége, mert a hatályos tűzvédelmi szabályzatba ismét visszakerült a társasházakra vonatkozó előírás – emlékeztetett Peredi Krisztián tű. alezredes, az Észak-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályvezetője.

Hozzátette, a katasztrófavédelem bejelentések és rutinszerű alkalmak során is végez ellenőrzést, egyes épülettípusoknál jobban kell számítani időszakos ellenőrzésekre. A tíz emeletnél magasabbakat legalább kétévente szemlézik, de a panelházakat is megnézhetik.

– Bejelentések esetében elsősorban a jelzett szabálytalanságot vagy hiányosságot nézik, de ha ezen felül észlelnek még valamit, azt is rögzítik. Amennyiben kiszabnak bírságot, azt társasházanként teszik – fűzte hozzá.

A balesetvédelem egyik fontos lényegi eleme a menekülő útvonalak biztosítása. Peredi Krisztiántól megtudtuk, az 1,2 méteres minimális folyosószélesség tekinthető az egységesen előírt minimumnak, amit minden esetben szabadon kell hagyni.

– A fennmaradó területen a mentést nem akadályozó, nem éghető tárgyakat el lehet ugyan helyezni. Tárolásra szolgáló fémszekrényeket viszont már nem – figyelmeztet Peredi Krisztián. Leggyakrabban zöldnövényt vagy kerékpárt hagynak a folyosókon, ezekre – ha a mentéshez rendelkezésre áll az előírt minimum szélesség, van is lehetőség.

Mit kell tartalmaznia?
Ahogyan azt már egy korábbi cikkünkben írtuk, a szabályozásnak tartalmaznia kell a lakók tűzvédelmi szempontú kötelezettségeit. Ezeket az országos előírások alapján a közös képviselőnek, a lakószövetkezetnek vagy a tulajdonosnak kell kidolgoznia és közzétennie. A szabályozás kitér többek között a menekülő útvonalakra, a menekülés módszertanára (pl. tűz esetén a lift nem használható), riasztásra és a tűzoltóság értesítésére is.

Nem mindig kell új szabályzat
A társasházaknak sok esetben nem is kell új szabályzatot alkotniuk, elegendő a meglévőt kiegészíteni, aktualizálni.

Kifüggesztett és saját példány
A több mint háromezer lakást tömörítő Berda József Lakásfenntartó Szövetkezet lakásonként saját példányt is kiadott a házirendből. Ha valakinek időközben elvész, vagy új lakó érkezik, kérhet újat a szövetkezettől.

Ezzel együtt sajnos nem mindig bizonyul elegendőnek a gondosság, ugyanis a házakban kifüggesztett aktuális hirdetményeket bármikor leszedheti egy-egy lakó. A házirend egyébként az általunk felkeresett berdás lépcsőházakban mindenütt megtalálható volt, sőt, a legtöbb helyen a többi hirdetménytől külön helyezték el és üveglap védi.

M. Orbán András