Kovács Zoltán: Nagytakarítást! Új vezetőket a magyar fociba!

  •  
  •  
  •  

“Nem azt akarom mondani, hogy mindenki alkalmatlan, aki a magyar futballban dolgozik, de nagy szükség lenne a vérfrissítésre” – jelentette ki Kovács Zoltán egy interjúban. A korábbi újpesti labdarúgó, majd sportigazgató szerint fiatalításra lenne szükség a hazai klubok vezetésében. Az MLSZ-től egy vonal meghúzását várja, amely után sok minden másképpen menne, mint eddig. Kovács maximalizálná a légiósok számát is az NB I-ben.

Kovács Zoltánt nyáron küldték el Újpestről, ahol addig sportigazgatóként dolgozott. Az egykori válogatott támadó egy Magyar Hírlapnak adott interjúban beszélt arról, hogy ő is hallotta, az egyik befektetőjelölttel ő is visszatérhetett volna Újpestre, igaz, azt nem tudja, mennyi az esélye annak, hogy visszatérjen a Megyeri útra, itthon pedig nincs sok csapat, amelynél szívesen dolgozna.

– Egyelőre kevés olyan hely van, ahol érdemi munkát lehetne végezni. A magyar foci érdeke lenne a reformok megkezdése és a generációs váltás vezetői szinten. Újpesten meg máshol is azt láttam, hogy a tulajdonosoknak rossz súgóik vannak. A válogatottal nincs nagy baj, tényleg jól teljesített, bár nyilván lehet még fejlődni. Elsősorban a klubcsapatainkra gondoltam. Vallom, hogy a felemelkedéshez szükség van erős Újpestre, erős Fradira és négy-hat ütőképes vidéki bázisra. És javítani kell a futball megítélésén is, ehhez pedig több hiteles, tőkeerős ember kell.

Kovács nem titkolja, a hazai klubok vezetőségeiben őrségváltást tartana célszerűnek.

– Nem azt akarom mondani, hogy mindenki alkalmatlan, aki a magyar futballban dolgozik, de nagy szükség lenne a vérfrissítésre. Több olyan, a közelmúltban visszavonult futballista is van, akik éveket éltek, dolgoztak Nyugaton. Látták és elsajátíthatták, hogyan mennek a dolgok egy jól működő klubnál. Őket kellene a magyar focinak hasznosítania. Ilyen például Szekeres Tamás, Lőw Zsolt, Fehér Csaba, Vincze Ottó, és magamat is ide sorolom, de a sor persze még folytatható. Látjuk, tudjuk, hogy az elmúlt években mit értünk el, a Debrecen BL-csoportkörbe kerülésén kívül semmit. Természetesen mindenki félti a székét, a megélhetését, de egyszer kipróbálhatnánk, mások hogyan csinálják, hátha jobban, mint a régiek.

A korábbi újpesti focista szerint nagytakarításra van szükség.
– Mindenekelőtt az MLSZ vezetésének húzni kellene egy vonalat, és azt mondani, mostantól másképp csináljuk, amíg ez nem történik meg, addig nincs miről beszélni. Abban a létbizonytalanságban, amelyben klubjaink nagy része ma van, nem lehet fejlődni és igazából komoly munkát sem végezni – mondta a korábbi vezető, aki szerint szabályozni kellene a légiósok számát is.

– A nálunk játszók többségére semmi szükség, csak elveszik a helyet a fiataloktól, akik így hamar elkallódnak. Vannak pozitív példák is, mint a diósgyőri vagy a debreceni, de ez ritka. Mi Újpesten elkezdtük ezt az utat járni, csak nem érhettünk a végére az ismert okok miatt – tette hozzá Kovács a Magyar Hírlap kérdésére.

(FOTÓ: UJPESTFC.HU)