Kovács Zoltánnak távoznia kell Újpestről

  •  
  •  
  •  

Az Újpest FC hivatalos honalapján jelentette be, hogy a klub szerződést bontott Kovács Zoltán sportigazgatóval.

„Az Újpest FC a mai napon egyoldalúan szerződést bontott Kovács Zoltán sportigazgatóval, aki 2010. január 6-tól töltötte be ezt a posztot klubunknál, azt megelőzően pedig, 2009 júliusától utánpótlás-igazgatóként dolgozott” – olvasható a fővárosi klub hivatalos honlapján

„Az Újpest FC a sportszakmai feladatok stratégiai irányítását a jövőben más szakemberre bízza, akit augusztus elejéig nevez meg klubunk vezetése” – teszi hozzá a szűkszavú közlemény.

Az Újpest FC vezetőségben ez már a második váltás a nyáron, ugyanis július 1-én Bartha Csaba váltotta az ügyvezető igazgatói poszton Csehi Istvánt.

Kovács Zoltánnal másodszor fordul elő, hogy megköszönik a munkáját Újpesten – 2008 nyarán még játékosként bontott szerződést vele a klub, akkor szerződött Győrbe, majd fél év után felhagyott a profi labdarúgással.

A volt válogatott támadó búcsúja az előjelek ismeretében “várt meglepetés”, azaz voltak olyan történések az utóbbi hetekben a liláknál, amelyek esetleg előrevetíthették Kovács menesztését. A pepsifoci.hu az első információk birtokában próbálta meg a kulisszák mögé nézve összeszedni, hogy mi vezethetett a sportigazgató keddi távozásához.

Már a szombati idénynyitó napján akadt olyan újpesti „bennfentes”, aki érdeklődésünkre arról számolt be, nem kizárt, hogy lesz változás a vezetésben, és ez Kovács Zoltán sportigazgatót is érintheti. Ennek okaként a jól értesültek azt jelölték meg, hogy a sportigazgató viszonya megromlott Tolnai Sándorral, az Újpest FC többségi tulajdonosával, az utóbbi időben ugyanis akadt olyan nagy horderejű ügy, amiben finoman szólva sem közös álláspontot képviseltek, ez az ellentét pedig már nem tűnt feloldhatónak.

A bennfentesek szerint éppen ezért sem volt véletlen Dr. Bartha Csaba kinevezése sem, a korábban Lokinál dolgozó szakembert kérte fel a tulajdonos július elején az ügyvezető igazgatói posztra, azóta szinte minden komoly horderejű ügyben ő nyilatkozott.

Bartha érkezésekor egyébként nyíltan kérte az újságírókat, hogy ne nevezzék például Kovács “főnökének”, mivel rendkívül tiszteli a lilák ikonjának eddigi karrierjét, és a jelek szerint Bartha nem is teljes mértékben Kovács helyére érkezett, hiszen a lila-fehérek mai közleménye szerint augusztusban kineveznek majd sportigazgatót a távozó vezető helyére.

A hétvégén egyébként még egy olyan variáció is felmerült, hogy Kovács Zoltán a történtek ellenére akár tartósan maradhat is, de erre akkor lenne igazán nagy esély hosszútávon, ha új tulajdonos kerülne Újpestre. A történtek ismeretében már kijelenthető, ez a forgatókönyv nem lép életbe – legalábbis nem Kovács Zoltánnal.

Az, hogy Újpestben nem mindenki egy platformon helyezkedett el minden téren, azt a Rajczi-eset is kiválóan mutatta. Mint ismert, a hosszú ideig biztos távozónak tűnő rutinos csatár a comeback-je után nagy gondot fordított arra, hogy kiemelje, az épp azon a napon beiktatott Bartha közbelépésének köszönhető az, hogy maradt.

Érdekes tény egyébként az is, hogy kedden este Telkiben Kovács Zoltán még együtt nézte végig Mészöly Géza vezetőedzővel és Vígh Péter trénerrel a hét újpesti játékost is foglalkoztató U21-es válogatott és a Budapest Honvéd edzőmeccsét (1-2), sőt, még a játékosokkal egyeztetett, azaz semmi nyoma nem látszott annak, hogy ilyen hirtelen történik minden. Még a kulisszák mögött Kovács távozását feltételező informátorok sem számítottak arra, hogy ilyen gyorsan bekövetkezhet bármiféle személyi csere, az egyik, Újpest ügyeiben jártas személy úgy fogalmazott, Kovács Zoltán szinte egy életre szóló állást adott fel azzal, hogy bizonyos kérdésekben szembement Tolnaival, hiszen az ő múltjával, szurkolói körökben ismert népszerűségével hosszú ideig elláthatta volna a sportigazgatói posztot.

Az Újpest közleménye konkrét okokat nem jelöl meg, de mivel előzetesen senki nem várt ilyen gyors változást, erősen feltételezhető, hogy még az elmúlt pár napban is történhetett valami, ami miatt meg sem várták, hogy az utódot megtalálják, hanem azonnal elküldték Kovácsot, egyoldalúan: a fentiek ismeretében vagy szembe ment újra Tolnaival, vagy Barthával akadhatott konfliktusa, de előbbinek nagyobb a valószínűsége.

Az is tény, hogy Dr. Bartha Csaba korábbi szavai viszont sejtelmességükből mára konkrét értelmet nyertek, mivel a nemrég kinevezett szakember kétszer is nyilvánosan szögezte le, hogy mindenképp változásokat akar a klubmenedzsment terén.

Nem unatkoztam az elmúlt 2 hétben, és azt hiszem, hogy a játékosok sem és a szakmai stáb se nagyon unatkozhatott, látva a csapatnál zajló szakmai munkát. Ahhoz, hogy az Újpest elérhesse a céljait, bizonyos fokú változtatásokra lesz szükség, ugyanis láttam jó pár hibát, és hiányosságot az elmúlt napok alatt. Úgy vélem, alapjaiban kell változtatni a morális és szervezésbeli kérdésekben is, de a konkrétumok a kft belügyei – mondta még a múlt héten Bartha, még korábban pedig úgy fogalmazott, hogy eddig “nem minden területen ütötte meg azt a szintet a futballcsapat működése”, amit a szurkolók és ő is elvárt.