Kozák Danuta tartja a csúcsformáját

  •  
  •  
  •  

A kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta az olimpiász félidejében is megőrizte kiemelkedő formáját, egyesben és négyesben is aranyérmes lett a moszkvai világbajnokságon. Az Újpest versenyzője 2014-ben az egyetlen olyan női sportoló volt hazánkban, aki egyéni olimpiai versenyszámban lett világbajnok. Az Év Sportolója-választáson az úszó Hosszú Katinka mögött a második lett.

– Végre itt az év végi pihenés ideje?
– Azon már túl vagyok. Kaptam három nap pihenőt a december eleji, portugáliai edzőtábort követően. Kellett is, mert sokat dolgoztunk. Szerencsére sokáig tudtunk vízen lenni, s így a téli alapozás mellett a technikázásra is jutott idő.
– Közösen keresik edzőjével és párjával, Somogyi Bélával az új utakat, lehetőségeket?
– Nem, ő keresi a közös utunkat. Az új dolgokat kipróbáltatja velem, ha jók a visszajelzéseim, vagy valamit hasznosnak ítélünk meg, akkor beépítjük a programba, ha nem, akkor elvetjük. A mi munkánk a kölcsönös visszajelzésen alapszik, és jó, hogy csak egymásra kell figyelnünk. Neki köszönhetően sokkal koncentráltabban foglalkozom a kajakozással, ma már megértem, hogy mit, miért csinálok, mit érek el épp az aznapi edzésadagommal.
– Hogyan néz ki egy-egy napjuk?
– Reggel hat-hét körül kelünk. A délelőtti edzés után megebédelünk egy kisétteremben, ezt követően alszom, majd jöhet a második felvonás. Sok mindenre jobban odafigyelek már, mint korábban tettem, mert tényleg apró dolgokból tevődik össze a versenyző sikere.
– Mondana erre példát?
– Hogyne. Eddig is segítségünkre voltak a sportágban dolgozó gyúrók, ezt most kiegészítjük gyógytornával, rendszeresen járok a korábbi kenus, Kovács Gergely mozgásterápiás központjába. És az R-Med Akadémia is segítségemre van a felkészülésben.
– Mit vár az új idénytől, amelyben az olimpiai kvalifikáció lesz a tét a milánói világbajnokságon? Ráadásul a hazai mezőnybe visszatér az olimpiai bajnok Janics Natasa, Fazekas Krisztina és Kovács Katalin is.
– Nyilván sűrűbb lesz a hazai élmezőny, de azt hiszem, Natasával, Krisztával és Katival inkább 2016-ban kell majd számolni. Ők talán az olimpia esztendejében lesznek majd maximális állapotban, hiszen vissza kell állnia a szervezetüknek a komoly terhelésre.
– Jövőre is megcélozza az ötszáz mellett a kétszáz egyest?
– Igen. De vízválasztó lesz ez az év, mert sok függ attól, hogy mennyire tudok közel kerülni az olimpiai és világbajnoki címvédő új-zélandi Lisa Carringtonhoz. Ha ismét fölényesen nyeri a számot, akkor el kell gondolkoznom azon, hogy elengedjem a kétszáz egyest, és más versenyszámot válasszak.

Forrás: magyarhirlap.hu