Közel 6000 gyermeknek

  •  
  •  
  •  

Dr. Trippon Norbert alpolgármester javaslatára a Képviselő – testület 80 millió forintot különített el az újpesti gyermekek tankönyvtámogatására. A döntés közel 6000 gyermeket érint. – Ebben a nehéz gazdasági helyzetben a tanévkezdés komoly anyagi terheteket ró a családokra. A támogatás valódi segítséget akkor jelent, ha a tankönyvek átvételekor nem kell fizetni a szülőknek – nyilatkozta lapunknak Belán Beatrix alpolgármester.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Másról sem hallani napjainkban, mint válságról, pénztelenségről, nehéz helyzetekről. Újpesten kicsit más a helyzet, bár itt is lenne helye a millióknak, ám az önkormányzatnál egyetlen percig sem gondolkodtak azon, hogy bevezessék az iskolakezdési támogatási rendszert. Az újpesti diákok legtöbbje a tanévkezdéskor ingyen veheti át a könyveit. Ennek persze a szülők örülnek a legjobban. Nem kis összegről van szó: nyolcvanmillió forintba kerül az akció.

 

A képviselő-testület úgy döntött, hogy segítik az újpesti családokat azzal, hogy részben vagy egészében kifizetik a tankönyvek árát. Vagyis a kerületi diákoknak szól a támogatás függetlenül attól, hogy milyen fenntartású iskolába járnak. Tehát az egyházi, vagy alapítványi iskolába járó újpestiek ugyanúgy megkapják a támogatást, mint a kerületi, illetve fővárosi fenntartású iskolák diákjai. Feltéve persze, ha nappalin folytatják a tanulmányaikat. Alsó tagozatosoknál a teljes tankönyv csomag árát fedezi az önkormányzat. Felső tagozatosoknál a támogatás az alaptankönyvekre vonatkozik. A gimnazisták a teljes tankönyvcsomag árának az ötven százalékát kapják meg.

Az alpolgármester szerint az utólagos finanszírozás nem érné el a célját. Ezért dolgoztak a megoldáson, s ezért fogadta el már most az önkormányzat a rendeletet, és biztosította hozzá a forrást. Technikailag zökkenők nélkül kivitelezhető az, hogy térítésmentesen vagy kedvezményesen vihessék haza a tanévkezdéskor a gyerekek a könyveket. Már, akik igényt tartanak erre. Magától értetődik, hogy ha a jó anyagi körülmények között élők nem kérik a támogatást, kifizethetik a csomagot.

Bizony nem kis terhet jelent a vállalás. Az önkormányzat szakemberei bekérték az intézményektől a gyerekekre vonatkozó adatokat, és komoly számításokat végeztek. A végeredmény: nyolcvanmillió forintba kerül a rendelet végrehajtása. Körülbelül hatezer gyereket érint a támogatás. Az előkészítés során figyelembe vették az alkotók azt is, kiknek jár alanyi jogon támogatás az államtól.  Például azoknak, akiknek a családi körülményei nagyon rosszak. Ők eddig is ingyen kapták a tankönyveket, eztán is így lesz. Őket nem vették figyelembe a számításnál, így jött ki a hatezres létszám, s így a hatalmas összeg.

Minden adott a támogatási rendszer beindításához, most már a végrehajtás következik. Az önkormányzatnak egy hónapja van arra, hogy egyeztessenek az intézmények azon dolgozóival, akik kiosztják majd a tankönyveket. Össze kell hangolni a rendszert, hogy milyen technikával, milyen módon bonyolítsák le az akciót.