Közel és még közelebb

  •  
  •  
  •  

Újpest közelről címmel nyílt meg az önkormányzat támogatásával Vajda János fotóművész kiállítása június 7-én este az Újpest Galériában. A képeket és a fotográfus különleges munkásságát Dozvald János fotóművész méltatta.

Bevezetőjében arra kereste a választ, vajon hogyan lát egy fotográfus, valamint a kép – tartalmától függetlenül – hordoz-e magában valamit.
Vajda János gondosan kimunkálta képeit. Akkor is nagyszerűek, ha nem tudjuk, mi az adott fotó tárgya – mondta, hozzátéve hogy bár a kiállítás megpróbál releváns képet adni a városról, munkáit mégsem lehet fejezetekre bontani, tematizálni.
A köszöntőben elhangzott még az is, hogy az alkotó feltűnően vonzódik valamilyen zsánerhez, ami nem szükségszerűen emberi lény, legfontosabb jellemzője viszont, hogy tőlünk érintetlenül, önmaga valójában létezik. – Megpróbálhatjuk „elkapni”, amilyen önmagától, de mégis mi örökítettük meg, mindeközben ezt a fajta látásmódot kikezdte az idő – tette hozzá Dozvald János.
Szólt arról is, lényeges szempont, hogy a fotós mit nem örökít meg. Ugyanis a festészettel ellentétben a gép lencséjén „minden bezúdul”, ám Vajda János képein mégsem látunk „nem odaillő”, „irreleváns” dolgokat. Dozvald János végezetül azzal zárta gondolatait, hogy ahogyan a fotósok között is vannak „célra fényképezők”, a közönségben is megtalálhatók a „célbanézők”, de olyanok is, akik a szellemi felfedezés kalandvágyával tekintenek meg egy-egy kiállítást. 
MOA