•  
  •  
  •  

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium tavaly februárban hirdette meg az ÖKO-PROGRAMOT, amelyhez kapcsolódott a FŐTÁV ZRT ÖKOPlusz programja. Ez utóbbihoz idén júniusig nyújthatták be a távhővel ellátott társasházak pályázatukat a hőfogyasztás szabályozására és mérésére alkalmas eszközök beszerezésére. Újpest önkormányzatának csatlakozásával a pályázat kétlépcsős rendszerré módosult a kerületben.

– Cégünk a Virág utcában, illetve a káposztásmegyeri Dunakeszi úton lévő egy-egy társasházzal pályázott, s reméljük, ősszel nyertesnek hirdet ki bennünket a minisztérium – tájékoztatta az Újpesti Naplót az egyik pályázó, a Hafi-Lak Kft. ügyvezetője, Hafner Sándor. – Nagyon örülünk az újpesti önkormányzat támogatásának is, hiszen így a bekerülési költség 50 %-át az állam, 15 %-át az önkormányzat állja, a maradék pedig a lakók által biztosított önrészből adódik össze.
Bár régebben is adódott lehetőség fűtéskorszerűsítésre, a 30-40 éves épületek bőven megértek a felújításra. 2007 őszén már tettünk lépéseket a fűtéskorszerűsítés érdekében. Az ÖKO-Plusz program megvalósítása során a lakások radiátoraihoz termosztatikus fűtésszabályozó szelepet szereltetünk, a hőfogyasztás mérésére digitális költségmegosztók kerülnek felszerelésre, továbbá a szükséges fűtési felszállóvezetékek cseréje, vagy beszabályozása is megtörténik. Szakértők szerint átlagosan 17 százalékkal csökkenhet a lakások fűtésdíja.

– A képviselők a legutóbbi ülésen egyetértettek abban, hogy a távfűtés legkésőbb jövő januártól a mindenkori legalacsonyabb adókulcs alá tartozzon. Mi erről a véleménye?

– Nagyon jó ötletnek tartom, és látok is rá esélyt. Azt gondolom, ha a fűtésszabályozás mellett ez is megvalósul, végre olcsóbbá és versenyképessé válik a távfűtés, mely jelentősen megkönnyíti a lakótelepi lakásokban élők mindennapjait.