Közel százezer ember nézte meg a világhírű német cirkusz műsorát

  •  
  •  
  •  

Valóságos sátorvárost épített Újpesten a világhírű német Krone cirkusz, amely 1930 júniusában 16 napot töltött a(z akkor még) Budapest-környéki településen. A kéthetes itt tartózkodás alatt majdnem százezren váltottak jegyet a cirkusz előadásaira, Újpest és a főváros népe is hatalmas ovációval fogadta a külföldi művészeket.

A Carl Krone impresszárió által 1905-ben Münchenben alapított Krone cirkusz ma is a világ egyik legjelentősebb cirkuszi társulatának számít és nem volt ez másként 93 évvel ezelőtt sem, amikor a német cirkuszművészek európai vándorturnéjuk során Magyarországot is útba ejtették. A négy különvonaton és azokon 285 kocsival, 1120 artistával, műszaki és irodai személyzettel, 296 lóval és 807 különböző egzotikus állattal hazánkba érkezett társulat Újpesten, a pamutgyár mögötti területen építette fel több száz kocsiból és sátorból álló ideiglenes birodalmát, mely helyszínválasztást a korabeli sajtóban többen is kifogásolták.

Miért száműzték Budapestről és helyezték a semmi közepére, az újpesti homokdűnékre a látványos cirkuszi show-t – értetlenkedett a 8 Órai Újság riportere –, miközben Bécsben és más európai városokban képesek voltak megfelelő helyet találni a számára? Az indok az üzleti összeférhetetlenségben keresendő: a német cirkusz menedzsere eredetileg a Kerepesi úti Nemzeti Lovardát szerette volna kibérelni, a Budapesten működő két állandó cirkusznak azonban olyan szerződése volt a fővárossal, mely nem engedte más társulatok számára, hogy a cirkuszi idény alatt sátrat verjenek fel, így került a Krone-brigád a város határain túlra.
A cirkusz június 14-én szombaton délelőtt érkezett meg Újpestre, ahol a helyiek óriási érdeklődéssel fogadták őket: sokan a katonás fegyelemmel és hihetetlen gyorsasággal zajló építkezést bámulták naphosszat, mások a városon keresztülvonuló egzotikus állatokat és furcsa kinézetű embereket csodálták. A sátorváros felépítése alig egy napot vett igénybe, vasárnap este már meg is tartották az első előadást, melyre csak úgy csődültek a népek a fővárosból, korábban sohasem látott méretű autósor kígyózott Újpest felé. Továbbra is minden katonás rendben zajlott, a beláthatatlan embertömeg dacára nem volt torlódás a pénztáraknál, a 12 ezer fős nézőtéren mindenki kényelmes ülőhelyet foglalhatott el, a csaknem háromórás, ötven számból álló műsor pedig percre pontosan kezdődött el este 8-kor.

A közönségnek nem kellett csalódnia, az előadás minden előzetes várakozást felülmúlt – lelkendezett a Budapesti Hírlap újságírója. Egyebek mellett felvonult a színpadon a cirkuszigazgató húsz idomított, táncoló elefántja, indiai- és szibériai tigrisek, jegesmedvék, fókák, vízilovak, illetve különféle erőművészek, artisták, táncosnők, kozák lovascsoport és római szekerek. Újpest, de még a főváros sem látott korábban hasonlót – áll a tudósításban. A bemutatkozó előadást követő két hétben mindennap két előadást – egyet délután 3-kor, egyet pedig este 8-kor – tekinthetett meg a közönség, személyenként 5 pengő belépti díj fejében.
A Krone cirkusz műsorára két hét alatt összesen 96 ezer ember volt kíváncsi, az igazgató mégsem távozhatott diadalittasan Magyarországról, a bevétel ugyanis csak egy hányadát fedezte a hatalmasra rúgó üzemeltetési költségeknek, melyekbe a gázsikon és a színpadtechnikán kívül beleszámított az állatok ellátása és élelmezése (beleértve az igencsak kényes gyomrú egzotikus fenevadakat), az építkezési és utazási költségek és az előadásonkénti 250 pengős ún. vígalmi adó, melyet Újpest önkormányzatának kellett megfizetni. A társulat eredetileg Debrecenben és Szegeden is fellépett volna, a várthoz képest alulteljesítő újpesti bevétel miatt azonban meggondolták magukat és lefújták a vidéki állomásokat.
Az újpesti vállalkozóknak, kereskedőknek ellenben kifejezetten jól jövedelmezett a Krone cirkusz 16 napos itt tartózkodása, a helyi bankok korábban sosem látott mennyiségben és változatosságban vettek és adtak el külföldi valutákat – főként francia- és svájci frankot, német márkát –, volt olyan nap, amikor a valuták ellenértéke 26 ezer pengőt tett ki. Az újpesti üzletek szintén rekordforgalmat bonyolítottak és az sem mellékes, hogy a cirkusz körül 15 alkalmi üzlet nyitott ki, köztük trafik, vendéglő, díszműárus, sőt, még alsónemű bolt is, ahol a közönség és a cirkusz dolgozói is gyakran költötték a pénzüket.

A kéthetes újpesti tartózkodás alatt tragikus események is történtek, a társulat egyik tagja, egy arab erőművész tüdővészben meghalt, egy kötéltáncosnő pedig komolyabb sérülést szenvedett, eltörte a lábát. Két állat is elpusztult, egy fóka és egy királypingvin, melyek összértéke a becslések szerint 21 ezer pengőre rúgott.

Rudolf Dániel

,