Címke: ópest

9
máj

Ópest: „Öncsonkító maffia” Újpesten – táppénzcsalás kőrisbogártapasszal az 1930-as években

Újpest történetének talán legfurcsább bűnügyében társadalombiztosítási csalásban utazó bűnbanda, „öncsonkító gyár”, kőrisbogártapasz, hamis bélyegző és gyári munkásnak öltözött álruhás nyomozók is felbukkantak.
25
ápr

Ópest: Újpest-szurkoló kártérítési perében debütált az első magyar ügyvédnő

Ungár Margit, az első magyar ügyvédnő nemcsak a jog-, de a futballtörténetbe is beírta a nevét: első önálló ügyében egy Újpest-szurkolót képviselt, aki egy botrányba és káoszba fulladt Ferencváros elleni rangadó kapcsán indított kártérítési pert.
29
márc

Újpest alapítója saját huszárezredet szervezett a szabadságharc idején

Újpest alapítója, Károlyi István gróf nem tartozik az 1848-49-es szabadságharc ismertebb alakjai közé, pedig bőven kivette részét a haza védelméből. Saját huszárezredet szervezett, bőkezűen támogatta a honvédséget és még börtönben is ült szabadságharcos tevékenységéért.
15
márc

Ópest: Mi történt Újpesten 1848-49-ben?

Az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc idején Újpest még kisgyerekkorát élte, hiszen csak 1840-ben vált önálló településsé, azonban „a szabadság szelleme a szorgalmas munkás fiatal község lakosságát is tettre szólította”.
25
febr

Újpest mecénása hét hónapot töltött a láger poklában

Aschner Lipót kereskedősegédből lett a 20. század első felének egyik legjelentősebb magyar üzletembere, az izzógyártás- és fejlesztés hazai felvirágoztatója és Újpest, különösen az újpesti sport egyik legfontosabb mecénása. Származása miatt a vészkorszakban mégis elhurcolták, náci koncentrációs táborban végzett kényszermunkát, hazatérése után pedig mindene odalett.
31
jan

Ópest: Miért ölte magát a Dunába Újpest legtekintélyesebb bankára?

Egész Újpestet felkavarta, amikor 1929 augusztusában nyomtalanul eltűnt a város egyik legtekintélyesebb polgára, a gazdag bankigazgató és ügyvéd, Kálmán Ödön. A neves üzleti- és közéleti személyiség holttestére néhány nappal később a Dunában találtak rá − de mi állhatott a különös tragédia hátterében?
27
jan

Ópest: Elöntötte Újpestet a jeges Duna 1945 februárjában

1945. január 10-én befejeződtek Újpesten a világháborús harcok, alig egy hónappal a fegyverek elhallgatását követően azonban a sokat szenvedett lakosságnak újabb, ezúttal természeti csapással kellett szembenéznie. A megáradt, jeges Duna elöntötte a várost és jelentős mértékű pusztítást okozott a helyi infrastruktúrában.
23
dec

Ópest: Karácsonyi jótékonyság a Megyeri úton – Újpest-szurkolók rúgták a bőrt a futballbírók ellen

Az Újpest-szurkolók egykori törzsgárdája, a Dumavár híres volt jótékonyságáról; a vagyonos újpesti közéleti emberek által vezetett drukker egyesület mindig segített, ha szükség volt rá. 1934 karácsonyán jótékonysági mérkőzésre hívták ki a magyar futballbírók válogatottját, hogy a jegybevételből a kitoloncolt délvidéki magyarokat támogassák.
21
dec

Ópest: Szomorú karácsony Újpesten – A mulatozó férfi minden vagyonát ellopták

A 20. század első karácsonya elég szomorúra sikerült Glausz Ulrik újpesti polgár számára, akit legnagyobb pechjére, leginkább saját hibájából, éppen karácsony szenteste szabadítottak meg minden vagyonától. A korabeli bulvársajtó szomorúan adta hírül: a tolvajok még a legszentebb ünnep idején sem pihennek.
18
dec

Amikor az Újpest meghódította Egyiptomot

Három hetet töltött és hat mérkőzést játszott a fáraók országában az Újpest, amikor az egyiptomi szövetség vendégjátékra hívta a lila-fehér csapatot 1929-30 decemberében-januárjában. A Közép-európai Kupa (KK) aktuális címvédője a hosszú, fárasztó utazás, a nehéz időjárási körülmények és az ellenfél kiváló igyekezete ellenére is diadalittasan térhetett haza a messzi Afrikából.