Címke: történelem

24
máj

Második lett a Babits Gimnázium csapata az Estöri Kreatív Történelmi Verseny döntőjében

Dobogós helyezést ért el az Újpesti Babits Mihály Gimnázium csapata az Esterházy Magyarország Alapítvány és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által szervezett Estöri Kreatív Történelmi Verseny május 23-i döntőjében.
9
máj

Ópest: „Öncsonkító maffia” Újpesten – táppénzcsalás kőrisbogártapasszal az 1930-as években

Újpest történetének talán legfurcsább bűnügyében társadalombiztosítási csalásban utazó bűnbanda, „öncsonkító gyár”, kőrisbogártapasz, hamis bélyegző és gyári munkásnak öltözött álruhás nyomozók is felbukkantak.
25
ápr

Ópest: Újpest-szurkoló kártérítési perében debütált az első magyar ügyvédnő

Ungár Margit, az első magyar ügyvédnő nemcsak a jog-, de a futballtörténetbe is beírta a nevét: első önálló ügyében egy Újpest-szurkolót képviselt, aki egy botrányba és káoszba fulladt Ferencváros elleni rangadó kapcsán indított kártérítési pert.
17
ápr

Történelem, Észtország és Instagram − az Estöri döntőjében a Babits Gimnázium csapata

Bejutott az Estöri − Kreatív Történelmi Verseny májusi döntőjébe az Újpesti Babits Mihály Gimnázium diákcsapata. A kilencedikes tanulóknak nem csak a közelmúlt történelmével kapcsolatos tudásukról, de multimédiás ismereteikről és kreatív vénájukról is számot kell adniuk a nagy presztízzsel bíró vetélkedő során.
29
márc

Újpest alapítója saját huszárezredet szervezett a szabadságharc idején

Újpest alapítója, Károlyi István gróf nem tartozik az 1848-49-es szabadságharc ismertebb alakjai közé, pedig bőven kivette részét a haza védelméből. Saját huszárezredet szervezett, bőkezűen támogatta a honvédséget és még börtönben is ült szabadságharcos tevékenységéért.
15
márc

Ópest: Mi történt Újpesten 1848-49-ben?

Az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc idején Újpest még kisgyerekkorát élte, hiszen csak 1840-ben vált önálló településsé, azonban „a szabadság szelleme a szorgalmas munkás fiatal község lakosságát is tettre szólította”.
25
febr

Újpest mecénása hét hónapot töltött a láger poklában

Aschner Lipót kereskedősegédből lett a 20. század első felének egyik legjelentősebb magyar üzletembere, az izzógyártás- és fejlesztés hazai felvirágoztatója és Újpest, különösen az újpesti sport egyik legfontosabb mecénása. Származása miatt a vészkorszakban mégis elhurcolták, náci koncentrációs táborban végzett kényszermunkát, hazatérése után pedig mindene odalett.
31
jan

Ópest: Miért ölte magát a Dunába Újpest legtekintélyesebb bankára?

Egész Újpestet felkavarta, amikor 1929 augusztusában nyomtalanul eltűnt a város egyik legtekintélyesebb polgára, a gazdag bankigazgató és ügyvéd, Kálmán Ödön. A neves üzleti- és közéleti személyiség holttestére néhány nappal később a Dunában találtak rá − de mi állhatott a különös tragédia hátterében?
27
jan

Ópest: Elöntötte Újpestet a jeges Duna 1945 februárjában

1945. január 10-én befejeződtek Újpesten a világháborús harcok, alig egy hónappal a fegyverek elhallgatását követően azonban a sokat szenvedett lakosságnak újabb, ezúttal természeti csapással kellett szembenéznie. A megáradt, jeges Duna elöntötte a várost és jelentős mértékű pusztítást okozott a helyi infrastruktúrában.
26
jan

Bankrablás Újpesten – Jolsvai András új könyve

Két őszi nap Újpesten címmel jelent meg Jolsvai András író, újságíró, szerkesztő, helytörténész könyve az 1908-ban az Árpád úton történt bankrablás izgalmas történetéről.