Közép-Európában egyedül a magyar kormány vérezteti ki az önkormányzatokat

  •  
  •  
  •  

Orbán Viktor Magyarország járványügyi „laboratóriumának” nevezte Ausztriát, Lengyelországról pedig azt mondta: olyan „vezérhajó”,  amelyet követni kell az egész térségnek. A magyar kormány azonban egészen másfelé forgatja a kormánylapátot, mint a régió többi vezetése – hívja fel a figyelmet a Népszava.

Nálunk a „járványhelyzetben elvárható közteherviselésre” hivatkozva többek közt elvonták a helyhatóságoktól a gépjárműadó rájuk eső részét, ingyenessé tették a parkolást, miközben négyszeresére emelte az általuk fizetendő szolidaritási adót, és a központilag elrendelt tömegközlekedési járatsűrítés terheit sem finanszírozza a központi büdzsé.

A térség többi államában más utat követnek, holott Szlovákia kivételével mindenhol ellenzéki vezetésű a főváros. A lengyel kormány semmilyen megszorító intézkedést nem vezetett be az önkormányzatokkal szemben, Szlovákiában pedig még eseti támogatást is kérhetnek a települések a kieső adó-bevételek kompenzálására.

Csehországban kifejezetten segítik az önkormányzatokat: egy nyáron hozott döntés értelmében minden felnőtt lakos után 47 eurónyi (körülbelül 16500 forintos) támogatást kapnak a központi költségvetésből.

Hasonlóan jár el Ausztria is, ahol szeptember végéig 42 millió eurót (másfél milliárd forintot) fizettek ki 214 településnek.

A Népszava rámutat: a magyar vezetés abban is egyedül van a térségben, hogy a járvány okozta krízis ürügyén felére csökkentették a pártok támogatását. Ehhez a költségvetési tételhez a régióban sehol máshol nem nyúltak hozzá.

, , ,