Középiskolás színjátszók izgalmas vetélkedője

  •  
  •  
  •  

Évek óta nagy sikerrel rendezik meg a Középiskolás Amatőr Színjátszó Találkozót, második esztendeje az Újpesti Diáknapok keretében. Az idén, április 15-én, öt kerületi színkör mérte össze tudását.

 A zsűri elnöke Dózsa László színművész, az Újpest Színház főrendezője, 

tagjai Czégény Ilona, az Újpesti Kulturális Központ– Ady Endre Művelődési 
Ház intézményvezető-helyettese, valamint Naszádosné Hegedűs Erzsébet, 
a Karinthy Frigyes Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola drámapedagógusa volt. Dózsa László megnyitóbeszédében kilátásba helyezte: „Színházat építek Újpesten, ezért nagyon figyelek, és ha látok olyan tehetséget, akit érdemesnek tartok arra, hogy együtt dolgozzunk, annak szólni fogok.”
A találkozót életre hívó Újpesti Kulturális Központ – Ifjúsági Ház kulturális szervezője, Takács-Kollárik Orsolya elmondta, hogy a rendezvény nem csupán a gyerekeknek, de a tanároknak is jó alkalom a tanulásra. „Sok mindent el tudnak lesni egymástól a 
fi atalok éppúgy, mint felkészítő tanáraik” – hangsúlyozta.
A csapatok közül az első helyezést a Bródy Imre Gimnázium Berdaszínpad csapata nyerte Kábulat című előadásával. Dózsa László értékelésében kiemelte, hogy a fiatalok színvonalas előadásban vitték színre és jól oldották meg korunk egyik legégetőbb problémájának, a kábítószer-fogyasztás témájának feldolgozását.
A második helyen a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Mesteremberek csapata végzett, Shakespeare Szentivánéji álom című darabjából a mesteremberek mesteremberek színjátékát dolgozták fel. A csoportot felkészítő Répássi Andrea lapunknak elmondta: „Közel két hónap kemény munka van mögöttünk. A legnehezebb először az volt, hogy a gyerekek ráérezzenek a darabra, majd az, hogy ne nevessék végig ezt a vicces művet. Szerintem humorosnak lenni az egyik legnehezebb feladat a színész számára.”
A harmadik helyezést a Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakképző Iskola és Gimnázium Dinnyék elnevezésű csapata szerezte meg Móricz Zsigmond Dinnyék című művének színrevitelével. A zsűri külön dicséretben részesítette a Babits Mihály Gimnázium Babits Mihály Irodalmi Színpadát, akik a Petőfi naplója című darabot vitték színre. A zsűritől nem kapott díjat, a közönség viszont vastapssal jutalmazta a Károlyi 
István 12 Évfolyamos Gimnázium Patkányfogók csapatát, akik a Tom Sawyer című darabot mutatták be.
A nyertesek április 19-én, pénteken, a városházán megrendezendő ünnepélyes díjátadón Wintermantel Zsolttól vehették át az elismeréseket. N. G.

III. hely:
Dinnyék – Móricz Zsigmond: Dinnyék
Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakképző Iskola
felkészítő pedagógus: Tóthné Kovács Annamária

II. hely:
Mesteremberek – W. Shakespeare: Szentivánéji álom (részlet)
Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium
felkészítő pedagógus: Répássi Andrea

I.hely:
Berda-színpad – Kábulat
Bródy Imre Gimnázium
felkészítő pedagógus: Nagy Károly