Középpontban a környezettudatosság

  •  
  •  
  •  

Tavaly novemberben a Király utcában, idén június végére pedig a Bárdos Artúr utca és a Latabár Kálmán utca közötti területen készül el a második Öko Park.

Az ökológiai park lényege, hogy a környezettudatosság jegyében mindent, amit csak lehet, újrahasznosítanak a parkfelújítás során. A második újpesti ÖKO Park tervezése februárban kezdődött meg a lakosság széleskörű bevonásával.
„A Király utcai parkhoz hasonlóan, itt is a fenntartható fejlődés jegyében készül minden” – mondta el Dezsényi Péter, a projekt vezetője. „A legfontosabb a növényzet helyreállítása, ezért gyepfelújítást végzünk, olyan fűvel, ami nem igényel annyi öntözést, és jobban ellenáll a szélsőséges időjárásnak. Háromezer új növényt fogunk ültetni a másfél hektáron, fákat, cserjéket és évelőket egyaránt. A növények a madárbarát program alapját is jelentik, melyek megfelelő élőhelyet és táplálékforrást jelentenek az énekesmadaraknak.”

A koncepció alapvető eleme, hogy ami menthető, az felújításra kerül: a régi rossz, elbontott burkolatokat helyben újrahasznosítják, ledarálják és új burkolatot hoznak belőle létre. A kiemelt és feleslegessé váló földből pedig egy hangfogó domb épül majd, jelentősen csökkentve az Árpád út felől érkező zajokat.

A terv részét képezi egy új kutyafuttató itt is, valamint a meglévő sportpályák felújítása, az aszfalthibák kijavítása és a pálya újrafestése is. A kerítés is javítva lesz, s új eszközök kerülnek elhelyezésre: kézilabda kapuk, kis focikapuk, és kosárlabda palánkok.

Fontos eleme a tervezésnek és a kivitelezésnek a lakossággal való együttműködés, a nagy népszerűségnek örvendő tengópálya is így került megmentésre.Hajdú Katalin
Én mindenképpen örülök neki, hogy folyamatosan szépül a környék. Amerre mi lakunk – a Víztoronynál, a Szigeti József utcában – pár héttel ezelőtt lefestették a padokat, virágokat ültettek. Szépül a környék, ennek örülök nagyon!

Deák Sándorné
Hallottam, hogy lesz különféle sportpálya a gyerekeknek, ping-pong asztalok, és a pályát is áthelyezik. Biztos, hogy szép lesz! Örülök, hogy a kutyafuttatót is rendbe teszik, mert így sokkal tisztább lesz a környezet!

antosa