Közös kutatóintézetről és kampuszról állapodott meg a Tungsram és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

  •  
  •  
  •  

Közös kutatóintézet és kihelyezett tanszék alapításáról kötött együttműködési megállapodást a Tungsram és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). A cégcsoport és az intézmény vezetése elkötelezett azzal kapcsolatban, hogy a magyar mezőgazdasági tudásbázis és az innovációs technológiák révén kivegyék a részüket a nemzetközi élelmiszerbiztonság és élelmezési autonómia megteremtéséből és fejlesztéséből.

Egymilliárd ember élelmiszerbiztonságáért

A MATE-Tungsram Élelmezésbiztonsági Kutatóintézet és Élelmiszerbiztonsági Tanszék létrehozásával kapcsolatban Jörg Bauer, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta: világszinten is fontos lépés az együttműködés megkötése, amellyel a Tungsram “erős hidat épít” Közép-Európa legnagyobb agráregyeteméhez.

Emlékeztetett, hogy a Tungsram újpesti vertikális farmjával már megtette az első lépést az együttműködéssel szélesíteni és elmélyíteni kívánt agrárinnováció irányába.

Jörg Bauer (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

„A célunk az élelmezési önellátás elérése és fejlesztése, ami nagyon fontos egy olyan világban, amelynek lakossága hamarosan eléri a 10 milliárd főt, és ahol a mezőgazdaságot egyre inkább befolyásolják a klímaváltozás negatív következményei”

– fogalmazott Jörg Bauer, aki szerint a koronavírus-járvány is felhívta a figyelmet arra, hogy egyensúlyra kell törekedni a természettel, különben a világ országai nem fogják tudni megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel ellátni az állampolgáraikat.

A Tungsram vertikális farmja (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Az elnök-vezérigazgató szerint a hagyományos mezőgazdasági módszerek egyre inkább csődöt mondanak az új kihívásokkal szemben, és abban a helyzetben, amikor világszinten 10 éven belül 50 százalékkal több élelmiszerre, 20 éven belül pedig 50 százalékkal több tejtermékre lesz szüksége az emberiségnek, illetve a világ jelentős régióit fenyegeti víz- és takarmányhiány,

a beltéri mezőgazdaság újításaira van szükség ahhoz, hogy kiegészítsük a hagyományos agrárium hozamait.

Ennek keretében olyan alternatív proteinforrásokra, élelmiszerekre is szükség lehet, mint az algák, a rovarok vagy a baktériumok. Ezekből a fontos tápanyagok kinyerésének aránya sokkal kedvezőbb, mint a hagyományos élelmiszerek esetében.

A Tungsram vertikális farmja (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A közös kutatás gyakorlati eredményekre koncentrál és arra törekszik, hogy kevesebb befektetéssel nagyobb hozamot érhessenek el a termelésben.

„Magyarország számára ez egy nagy lehetőség, hiszen, ha 10-15 millió magyar egymilliárd ember élelmezésében segíthet majd, akkor a gyermekeinknek is jobb jövője lesz”

– közölte Jörg Bauer, hozzátéve:

ez nem azt jelenti, hogy Magyarország ennyi embert élelmezhetne a jövőben, hanem a nemzetközi tudástranszfer segítségével ennyi ember számára tehetjük elérhetővé az élelmiszerbiztonságukat garantáló technológiákat és kutatási eredményeket.

A Tungsram vertikális farmja (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Az elnök-vezérigazgató azt is megerősítette: több magyar felsőoktatási intézménnyel is terveznek hasonló együttműködést, jelenleg a győri és debreceni felsőoktatási intézményekkel folynak a tárgyalások.

Már a XXII. század felé törik az utat

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora elárulta, hogy a február 1-jén létrejött agráregyetemen nemcsak építeni, de értékesíteni is akarják a jövőt, ezért is fontos, hogy egy olyan, nemzetközi szinten is jegyzett piaci szereplővel működjenek együtt, mint a Tungsram.

Szerinte a cég már a XXII. század felé töri az utat, megoldásai pedig szokatlannak tűnhetnek a hagyományos mezőgazdaság művelőinek, de a kertészetben már most is bevett gyakorlat a nem hagyományos talajművelésen alapuló, ám annál tisztább és egészségesebb eredményt hozó növénytermesztés.

„Az élelmiszerönrendelkezés a világ egyik legfontosabb élelmiszer- és nemzetbiztonsági kérdése, és bár Magyarországon ehhez minden adottságunk megvan, ez továbbra is csak egy elérhető lehetőség, amit még nem tudtunk kihasználni”

– világított rá Gyuricza Csaba.

Dr. Gyuricza Csaba

Hozzátette: világszerte csökkenő termőterületen kell egyre több élelmiszert előállítani, amit nem lehet a hagyományos módszerekkel kivitelezni.

„A megoldáshoz vezető új, gyakorlati utakhoz szükséges az innovatív piaci szereplők és az egyetemi-akadémiai világ kötelező szövetsége”

– hangsúlyozta a rektor.

A Tungsram vertikális farmja (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Gyuricza Csaba azt is elárulta, hogy a kihelyezett budapesti tanszék vezetője dr. Helyes Lajos professzor, a kertészeti terület elismert szaktekintélye lesz majd, ami garanciát jelent a szakmai sikerekre.

Azt is kifejtette, hogy a közös munka már hónapok óta tart, ehhez hazai és nemzetközi forrásokra is pályáznak majd, illetve olyan nemzetközi platformokon és programokban is képviseltetni szeretnék magukat, amelyek jóval túlmutatnak a hagyományos kutatás és oktatás területein.

Világszerte elismerik a Tungsram innovációs áttöréseit

, , , , , , , , , , , ,