Közösségek épültek

  •  
  •  
  •  

Több értelemben véve is eredményesen zárult a Közösség Lámpásai nevű, a Közép-Magyarország régióban, köztük Újpesten zajló projekt, amelynek már a folytatásán gondolkodnak a szervezők. Az összesen másfél évet felölelő komplex program célja az volt, hogy elsősorban, de nem kizárólagosan a látássérülteket kutassa fel és hívja közösségbe.

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) és az Európai Unió támogatásával megvalósított projektzáró rendezvényt Zuglóban tartották, Újpest Önkormányzatát Hladony Sándor tanácsnok képviselte.

Fodor Ágnes, a Vakok és Gyengénlátók Középmagyarországi Regionális Egyesületének elnöke felidézte: másfél évvel ezelőtt indították a projektet, és most pedig már a folytatáson gondolkodnak. A projekt eredményességét tekintve kiemelte: tizennégy közösséget építettek, és több mint hatszáz látássérültet kutattak fel.

Németh Orsolya, az egyesület alelnöke visszautalt rá: a kezdeményezés közvetlen előzményét a 2005- ben alakult kistérségi egyesületek adták, magát a projekt elindítását pedig a látássérültek elszigeteltsége, korlátozódott mobilitása és információszerzési lehetősége adta, amely főként az idősebbekre jellemző.

Az alelnök a teljes folyamatra nézve felidézte: közösségépítéshez több mint száz jelentkezőből választották ki azt a harmincat, akik megkezdték a közösségi mentorképzést, amelyen összesen tizenkilencen végeztek, és tizennyolcan álltak munkába.

Az összefoglaló után a megjelent közösségek a közelmúlt tapasztalatait, a csapattá válás folyamatát és a lehetséges folytatást összegezték. “Újpest lámpásainak”, Eleki Abigélnek és Végh Róbertnek az összefoglaló értékelését, tapasztalatait következő lapszámunkban olvashatják.

M. ORBÁN A.