•  
  •  
  •  

Őszi közösségi délutánt tartottak fiataloknak szeptember 28-án az Aradi utcai Ficak Közösségi Térben, ahová elsősorban az Újpest Kapuja városrehabilitációs programban érintett akcióterületen élő gyerekeket és családjaikat látták vendégül.

Az Európai Uniós forrásból, VEKOP-pályázat keretein belül megvalósított Újpest Kapuja szociális városrehabilitációs program Újpest egyik legleromlottabb városrészre, a többek között az Aradi, a Temesvári, a Berda József és a Bocskai utcák által határolt terület felzárkóztatását tűzte ki céljául. A szeptemberben lezárult projekt a krízistömb elbontása, a parképítés, a szociális bérlakások építése és a közbiztonság javítása mellett a szociális szolgáltatások fejlesztését is zászlajára tűzte, a környéken lakók számára kiterjesztett gyermekjóléti és családsegítő szolgáltatásokat, képzéseket, tanácsadó- és csoportfoglalkozásokat, illetve közösségi rendezvényeket is kíván biztosítani. Ezeknek ad otthont az Aradi utca 4. alatt működő Ficak Közösségi Tér, ahol Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye és a Habitat for Humanity Alapítvány munkatársai dolgoznak.

A közösségi tér szeptember 28-án délután háromórás közös együttlétre hívta a környékbeli fiatalokat és szüleiket, családjaikat, de bárki érdekelődőt szívesen láttak az eseményen. A gyerekeket kézműves program és közös filmnézés várta, amit fánkkal, pattogatott kukoricával és forró csokival színesítettek a szervezők, és a látogatók vászontáskát is kaptak ajándékba. A program legfontosabb célja azonban a hasznos együtt töltött idő biztosítása, az ismerkedésre, párbeszédre alkalmat adó együttlét megteremtése volt.

„A szociális munkások, családsegítők ilyenkor el tudnak beszélgetni a gyerekekkel és a szülőkkel, kialakulhat egy olyan személyes kapcsolat, ami később nagyon hasznos lehet a társadalmi prevenció, a családsegítés szempontjából.” − nyilatkozott Ruszkai Zsolt, a Szociális Intézmény igazgatója. A szakember elmondta, a városrehabilitációs projekt lezárultával sem hagyják magára az akcióterületet: a rendezvényeket és eseményeket is folytatják, hétköznaponként pedig továbbra is biztosítják a környéken a szociális munkások, segítők jelenlétét.

RD

, , ,