Közösségi közlekedéssel az ünnepi rendezvényekre

  •  
  •  
  •  

Nemzeti ünnepünkön és az azt megelőző napon, augusztus 19-én változások lépnek életbe a tömegközlekedésben, a közutakon és a Duna-hidakon egyaránt.

Augusztus 19-én családi programok és az előkészületek miatt már lesznek forgalomkorlátozások a város több pontján, így több tömegközlekedési járat is módosított útvonalon közlekedik. A Batthyány tér térségében zajló rendezvények megközelítésére az M2-es metrót, míg a Budai Várban zajló Mesterségek Ünnepére való eljutáshoz a Deák Ferenc tér M felől közlekedő 216-os jelzésű, rendkívüli autóbuszjáratot lehet igénybe venni. Augusztus 20-án az ünnepi programok idején – a katonai tiszteletadás, az ünnepi szentmise, a Szent Jobb Körmenet, az ünnepi tűzijáték és az azt követő ingyenes Ákos-koncert – mind a budai, mind a pesti belváros közúti forgalmának korlátozása miatt számos közösségi közlekedési járat halad majd terelt útvonalon, ugyanakkor a metró-, a HÉV-vonalakon, valamint a fontosabb felszíni járatok esetében járatsűrítés biztosítja a programokra történő eljutást, illetve a hazautazást. A BKK augusztus 20-án az egész napos, valamint késő esti rendezvények megközelítésére a budai és pesti, főútvonalakat, hidakat is érintő lezárások miatt a közösségi közlekedési járatok igénybevételét javasolja az egyéni autós közlekedés helyett, személygépkocsival ugyanis a belvárost megközelíteni, illetve ott megállni szinte lehetetlen lesz.

Nemzeti ünnepünkön mindhárom metróvonalon a szerelvények meghosszabbított üzemidővel közlekednek, az utolsó szerelvények 1:15-kor indulnak a Deák Ferenc tér állomásról az M1-es, az M2-es és az M3-as metrók esetében egyaránt. Számos felszíni járat is meghosszabbított üzemidővel közlekedik augusztus 20-án, illetve a hazajutást segítve több éjszakai járat is sűrűbben jár. Azon főbb járatok, amelyek utolsó indulásai más napokon nem az utolsó metróhoz csatlakoznak, szintén meghosszabbított üzemidővel közlekednek. Részletes és percről percre aktualizált információk www.bkk.hu/augusztus20 oldalon és a BKK facebook-oldalán találhatók.

2013. augusztus 19-én, hétfőn, és 20-án, kedden számos rendezvényt tartanak Budapesten a nemzeti ünnep alkalmából. A programokról a http://augusztus20.kormany.hu oldalon lehet tájékozódni. A Budai Várban idén is megrendezik a Mesterségek Ünnepét, a budai rakpart a Bem József tér és az Erzsébet híd között pedig Gasztrosétánnyá alakul mindkét napra, ahol különböző népművészeti programok, játékok is várják az érdeklődőket. A Hősök terén kedden délelőtt a hagyományos tisztavatásra kerül sor, amelynek hétfő délelőtt ugyanitt tartják a főpróbáját. Kedden délután és koraeste a Szent Jobb körmenet halad szokásos, Szent István Bazilika – Széchenyi István tér – Szent István Bazilika útvonalán, majd 21:00-tól a Duna-parton, a Margit híd és az Erzsébet híd közötti területen kerül sor a tűzijátékra. Végül az ünnepi rendezvény Ákos 22:00-kor kezdődő, az I. kerületi Dózsa György téren adott ingyenes koncertjével zárul.
 
Mesterségek ünnepe a Budai Várban (augusztus 17-20.)
A Budai Várban rendezik meg idén is a Mesterségek Ünnepét, augusztus 17-20. között. A Vár megközelítésére a Széll Kálmán tér felől az 1-2 percenként közlekedő 16A autóbuszokat, a Deák Ferenc tér M felől a 216-os jelzéssel indított rendkívüli autóbuszjáratot lehet igénybe venni, a Clark Ádám térről pedig a Budavári Siklót.
 
Erkel: István király operája a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon (augusztus 19.)
Augusztus 19-én, hétfőn 19 órai kezdettel tekinthető meg Erkel Ferenc István király című operájának előbemutatója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, illetve a szabadtéri színház főbejárata előtt elhelyezett kivetítőkön. A helyszínt a 26-os, illetve a 18:30-ig közlekedő 226-os autóbuszokkal lehet megközelíteni, amelyekről a Szabadtéri Színpad megállónál célszerű leszállni, de 15-20 perces sétával a 4-es és a 6-os villamosok Margitsziget megállójából is elérhető. Az előadás utáni hazatérés meggyorsítása érdekében a BKK az esemény után a 26-os autóbuszok mellett különjárati buszokat is indít mind az Árpád híd M, mind a Nyugati pályaudvar M irányába.
 
Gasztrosétány a budai rakparton (augusztus 19-20.)
A budai rakparton a Bem József tér és az Erzsébet híd között augusztus 19-én és 20-án, hétfőn és kedden Gasztrosétány és népműveszeti programok, játékok várják a látogatókat. Lezárják a Bem rakpartot, a Csalogány utca egy szakaszát, a Batthyány teret, a Lánchidat, az Alagutat, a Clark Ádám teret és környékét valamint a Fő utca egy szakaszát is. Több járat – a 11-es, 39-es, 105-ös, 160-as, 260-as buszok, valamint a 19-es és a 41-es villamosok – közlekedése is változik, az alább leírtak szerint. A rakpart Észak-Buda felől a H5-ös hévvel, a belvárosból az M2-es metróval a Batthyány téri állomástól, Dél-Buda felől pedig a 19-41-es villamosokkal közelíthető meg.
 
Családi programok és ökumenikus kenyéráldás a Clark Ádám téren (augusztus 20.)
Családi programok – gyermekprogramok, tortaavatás, népművészeti programok –, valamint ökumenikus kenyéráldás várja az ünnepi programokon résztvevőket augusztus 20-án, kedden a Clark Ádám téren délelőtt 10:00-től az esti órákig. A Clark Ádám tér megközelítésére a 19-es, 41-es villamosokat ajánlott. Amennyiben a gyalogos forgalom miatt a villamosok forgalmát korlátoznák, a Clark Ádám tér gyalogosan a Széchenyi tér felől a Lánchídon át vagy a Döbrentei tér felől (7-es buszokról, illetve az ez esetben odáig közlekedő villamosokról leszállva) érhető el.
 
Katonai tiszteletadás és tisztavatás a Hősök terén (augusztus 20.)
A Hősök terén idén is megrendezik a Magyar Honvédség látványos eseményét, a tisztavatást. A tiszti eskü letételének főpróbáját 19-én, hétfőn kora délelőtt, míg magát az avatást a nemzeti ünnepen, 20-án délelőtt tartják, a környék lezárásával, amely a 20E, a 30-as, a 30A, 105-ös és a 230-as buszok, valamint a 75-ös trolibuszok közlekedésének korlátozásával jár. A Hősök tere megközelítésére az M1-es metrót érdemes használni.
 
Parlamenti nyílt nap – elmarad
Az idei évben a hagyományos augusztus 20-i parlamenti nyílt nap program a Kossuth Lajos tér rekonstrukciós munkálatai miatt elmarad.
 
Ünnepi szentmise és Szent Jobb Körmenet a Bazilikában és környékén (augusztus 20.)
Augusztus 20-án délután 17:00-tól kezdődik az ünnepi szentmise a Szent István Bazilikában, amelyet a hagyományos Szent Jobb Körmenet felvonulása követ a Szent István Bazilika – József Attila utca – Széchenyi István tér – Akadémia utca – Arany János utca – Szent István Bazilika útvonalon. Az egyházi esemény idejére a felvonulás útvonalát lezárják. Hazánk egyik legszebb és legjelentősebb egyházi programja a legegyszerűbben metróval közelíthető meg, egyaránt 3-5 perces sétával az M1-es metró Bajcsy-Zsilinszky út, illetve az M3-as metró Arany János utca megállójából, illetve az összes metróvonal Deák Ferenc téri állomásáról.
 
Ünnepi tűzijáték a Duna-parton (augusztus 20.)
Az ünnepi tűzijáték este 21:00-kor kezdődik és 21:30-ig tart, s annak idejére, illetve az azt megelőző és követő néhány órában mind a budai, mind a pesti belváros Dunához közel eső területeit – beleértve a Lánchidat és az Erzsébet hidat is – lezárják a közúti forgalom elől. Ezért az ünnepi attrakció megtekintésre kiszemelt helyszín megközelítésére elsősorban a metrókat, a belvárosi csomópontokból a gyalogos megközelítést javasolja a BKK, a belváros megközelítésére pedig a tömegközlekedés járatait, amelyek a normál hétvégi menetrendhez képest sűrítve, és számos vonalon meghosszabbított esti üzemidővel közlekednek az ünnepnapon. A lezárások miatt számos járat módosított útvonalon közlekedik, ezért elindulás előtt feltétlenül tájékozódjanak az eljutási lehetőségekről. A Kossuth Lajos tér illetve a Ferenciek tere átépítése miatt ezt a két helyszínt semmiképpen nem ajánlott a tűzijáték megtekintésére.
 
Ákos-koncert a Dózsa György téren (augusztus 20.)
Ákos ingyenes ünnepi koncertje a tűzijáték után, 22:00-kor kezdődik a Dózsa György téren. A helyszínt a belvárosból gyalogosan lehet a leggyorsabban megközelíteni, ugyanis az Attila utat és a Krisztina körutat az Alagút utca és a Döbrentei tér között már délután 18:00-tól lezárják. A koncert megközelítésére az Erzsébet hídon vagy a Lánchíd – Alagút útvonalon lesz lehetőség gyalogosan, amely útvonalakon a tűzijáték után még nem indul be a forgalom. A koncert után a meghosszabbított üzemidejű 7-es busszal, villamosokkal és az éjjel 1:15-ig a Deák Ferenc térről még induló metrókkal (mindhárom vonalon) térhetnek haza a koncertre kilátogatók.
 
Balatoni programok (augusztus 20.)
Idén először a Kormány kiterjedt programsorozatot szervezett együttműködő partnereivel közösen a Balaton térségébe is. A négynapos hétvége után a programokról hazatérő autósok figyelmét felhívjuk, hogy az M7-es autópálya felől Pestre az M0-hídon vagy a Rákóczi hídon át közlekedjenek!
 
Az augusztus 19-20-ai közlekedési változásokról, korlátozásokról bővebben a BKK honlapján a folyamatosan frissülő www.bkk.hu/augusztus20 oldalon olvashatnak, ahol a közúti lezárások pontos időpontjai és a tömegközlekedési járatok menetrendjében történő változások, korlátozások is megismerhetőek. Kérjük, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak járataink közlekedéséről. A közúti lezárásokról, forgalomkorlátozásokról a rendőrség dönt, ezért a járatok terelésével kapcsolatban a BKK a változtatás jogát fenntartja.
 
A BKK jegy- és bérletpénztárai augusztus 19-én, hétfőn a szombati, 20-án, kedden a vasárnapi nyitva tartás szerint várják az utazókat.